English

Egy nap a városban

Szinte ingyen ittam kiváló borokat

szucsadam 2011 július 21.
Címkék: bor

Ahogy Budapesten egyre magasabb csúcsokra tör a gasztronómia vertikális metropolisza, úgy lesz egyre több jó étterem, jó borbár, egyre több kóstoló és borvacsora a városban. Csak kapkodom a fejem. Egyre több helyen adják elénk a bort úgy és annyiért, ahogyan és amennyiért mi és a bor megérdemeljük.

A nagy borzsúrok mellett egyre több a kis kiszerelésben megrendezett kóstoló is, ahol tíz-húsz ember fér el, és a borász ide ellátogatva tart előadást a borairól. Tegnap a Vinoport borbár hasonló színekben megrendezett kóstolóján voltam, amit nem a szervezettsége vagy a hangulata miatt emelnék ki elsősorban, bevallom, az ár volt a döntő tényező: 2900 forint volt a "belépő", amiből 2000 forintot a kóstoló után bármelyik palackra le lehetett vásárolni. Lefordítva: vettünk egy üveg bort, erre rászámoltak 900 forintot, cserébe annyit kóstoltunk, amennyi belénk fért.

Két pincészet mutatta meg a szépségeit, a badacsonyi Orbán pincészet és a villányi Jackfall hozott nekünk összesen körülbelül tíz tételt. A hangulat oldott volt, a társaság egyik fele figyelt a borokról szóló előadásra, a másik beszélhetett, megint mások kisétálhattak a Duna-partra. Nekik később elismételte a borász vagy a kirendelt szakértő a fontosabb pontokat. Ha meg csak élveztük volna a borok ízét, senki sem szólt bele.

Na de mi került a pohárba? Orbán Gergely kétféle chardonnay-t, a Kőtengert és a Battonage-t (fahordóban finomseprőn tartott fajta) kóstoltatta először, majd egy 2010-es Pinot Griggiót (szürkebarátot), végül egy Brutal Pinot Gris-t mutatott be, ez utóbbival lezárva a fehér szekciót. 16,5 százalékos alkoholjával tényleg brutális lezárás volt, az előtte kóstolt tavalyi bor kellemetlen savakat produkált, a chardonnay-k egész jók voltak, de nem estem hasra egyiktől sem.

A Jackfall pincészettől Borbála mutatott nekünk egy szép, telt, 2010-es Rózsabimbó rozét, egy igazi (szottyadt) eperízbombát. A 2009-es portugieserben állítólag hemzsegtek a gyümölcsök, mi csak rothadt zöldségeket fedeztünk fel benne, kellemetlen mennyiségben. Megszagoltattam a poharamat a Jackfall emberével, szerinte ez ilyen. Elfogadtam, hogy a gyümölcsökről más az elképzelésünk. Viszont a 2006-os Duett igazi különlegesség volt, sok-sok (valódi) gyümölccsel, a 2006-os grand pedig igazi nagyágyú, csokoládéval, dohánnyal, és nem elhanyagolható mennyiségű benzinnel az illatban.

A Duett ráadásul 2100 forint volt, amitől dobtam egy hátast, és azonnal kértem egyet. A fenti borok kóstolása és a 2100 forintos bor tehát 3000 forintba fájt nekem, azóta sem értem, ez kinek és hogyan érte meg, de nekem így tökéletesen megfelelt ez az este, a borok okozta kellemes mámorral együtt.

A Vinoport borbárt meg érdemes csekkolni, lehet, hogy a hosszúra nyúló felfutási időszak miatt, mindenesetre nagyon jó áron lehet itt ismerkedni kellemes és kiváló borokkal.

süti beállítások módosítása