English

Egy nap a városban

Hogyan éljük túl a melegrekordot?

Magyarósi Csaba 2011 július 14.

Pont egy éve, 2010. július 14-én jelent meg az Egy nap a városban blogon egy hasonló tematikájú poszt, úgy tűnik, minden évben ez a nap olvasztja egybe az izzó Napot a nagyvárosok aszfaltfoltjaival. Úgy értem, ma van gatyarohasztó meleg, na.

És bár múlt héten már írtunk röviden arról, hogy mi a teendő a hőségben, most fejtsük ki egy kicsit alaposabban a dolgot. A legelső jótanács: a legnagyobb hőség idején ne menjünk nyaralni sehova. Komolyan mondom, sokkal jobb ilyenkor egy légkondicionált, vagy legalább egy kellően besötétített irodában dolgozni, mint haldoklani az izzó Napon.

Aki jól döntött és itthon maradt, az még véletlenül se nyissa ki az ablakot. Ha nagyon szeretnénk, akkor se. Akkor járunk el a legjobban, ha kora reggel becsukunk minden nyílászárót, elsötétítjük az ablakokat és azokat nem is nyitjuk ki újra, csak amikor már lement a Nap: akkor viszont próbáljunk kereszthuzatot csinálni méghozzá úgy, hogy a szél mindig csak a testünkön át jusson a másik szobába.

Az is jó megoldás, ha munka után haza sem megyünk. Zuhanjunk be inkább valamilyen hűtött plázába, moziterembe, vagy rohanjunk ki a szökőkutakhoz, például ehhez itt, a Szabadság téren, amiben praktikus módon Mózest játszva hűthetjük le a testünket:

Ha nincs a közelben légkondi, medence, pláza vagy szökőkút, tegyünk egy nedves rongyot a kezünkre, az lehűti a keringésünket, és a véráramnak hála minden szervünket, így az épp megfőni készülő agyunkat is. Ennek egy expert verziója az, ha teleengedjük hideg vízzel a mosdót, és abban tartjuk 5-10 percig az alkarunkat.

És akkor a szokásos tanácsok: világos, bő ruhákat viseljünk, akár papucsot, szigorúan zokni nélkül. Ne együnk nehéz ételt. Tegyünk bevizezett lepedőt a ventilátorra vagy a fejünkre. Ne igyunk alkoholt, ellenben fogyasszunk sok folyadékot. Sokan a meleg italokra esküsznek, mert az arab népek is ilyet fogyasztottak annak idején a sivatagban, de ennek szerintem ahhoz is köze lehet, hogy annak idején a sivatagban elenyésző volt a hűtők száma. Nálam nem vált be, egy forró teától a melegben azonnal leizzadok, de lehet próbálkozni.

Persze ha van ötleted, ne hallgasd el!

süti beállítások módosítása