Eljött megint a nyár, előkerültek a fagyiárusok. Tavaly megkerestük a város legjobbjait, a lista erre az évre is érvényes, ennek ellenére beszámolunk róla, ha különleges, új versenyző találunk. A Deák téren és a Bazilikánál találkoztunk a Rózsafagyi intézményével.
Az elnevezés arra utal, hogy egy rézlapát segítségével formálnak egy rózsavirágot a fagyiból. A helyen nagybetűkkel hirdetik: olasz receptek alapján dolgoznak, tartósítószer, színezék és mesterséges adalék nélkül, és készítenek nyírfacukros fagyikat is.
Van itt néhány különleges íz, például a bazsalikomos citrom sorbet és a fehércsokis levendula. A fagyik egyébként nem kimondottan tejszínesek-krémesek, inkább a könnyű fajtából valóak, az ízek nem tolakodóak, viszont a háttérben operáló fűszerek új élménnyé teszik a nyalást.
És ha már szóba került a különleges gombócformázás, eszembe jutott a lisszaboni Santini, de ennék most ott egy tripla adagot: