English

Egy nap a városban

Illegalitásba vonultak az utcazenészek

szucsadam 2011 július 06.
Címkék: zene utcazene

Az előzményeket ismerjük: a városvezetés úgy döntött, hogy véget vet a féktelen utcazenének. Első lépésként kitiltotta az aluljárókból a zenészeket, egytől egyig. Második lépésként engedélyhez kötötte, hogy a felszínen ki játszhat és ki nem. Állítólag zeneiskolai végzettséghez is köti az engedély odaítélését. Harmadik lépésként 300-tól 1000 forintig terjedő napidíjat kér az engedélyt kapott utcazenészektől, attól függően, mennyire frekventált helyen játszanak.

Tegnap az utcazenészek az Örs vezér téri aluljáróba hirdettek demonstrációt este hat órára, hogy az ellenük indított hadjáratra válaszoljanak, és aláírásokat gyűjtsenek, rávegyék a városvezetést az álláspontjuk megváltoztatására.

Arra számítottam, hogy odaérkezésemkor nyüzsögni fognak a téren a zenészek, esetleg egy előre megbeszélt zenét játszanak együtt, ehhez képest fél hétkor még több újságíró volt a helyszínen, mint zenész.

Egy óra múlva már tízen voltak, egymást váltották a zenélésben, de volt, hogy többen becsatlakoztak, és együtt muzsikáltak. Viszont látszott a probléma: az utcazenészeknek idegen még az összeszervezett akció, a közös fellépés, így nehezen tudják érvényesíteni az érdekeiket. Nincs szakszervezet, nincs elnök, nincs titkár, nem is lesz, egy valamirevaló email-címadatbázist is csak erre az eseményre állított össze a szervező. Viszont most megindult az összehangolódás, ennek első lépését láthattuk tegnap.

A hangulat egyébként kiváló volt, egy kis összeállítás:

 

Állítólag szeptemberben újratárgyalja a városvezetés a zenészekkel a dolgot, addig is marad a jelenleg létrehozott szabályozás. Ti meg figyeljétek az oldalukat, hogy megtudjátok, legközelebb mikor lesz hasonló esemény, nemsokára már talán Woodstock-méretekben gondolkozhatunk.

süti beállítások módosítása