English

Egy nap a városban

Sétálóutca a Kazinczy utcából?

szucsadam 2011 június 26.

Sokszor gyalogolok végig a Kazinczyn, a Király utcától a Kis Parázsig (itt gyakran vacsorázom), majd ki Rákóczi útra. Nem sokban különbözik a többi hetedik kerületi utcától, vannak benne foghíjtelkek romkocsmákkal és parkolókkal, az utca hosszában egy sor autó parkol, egy másik kocsisor a Rákóczi út felé menekül. Van itt azonban néhány műemlék és műemlékjellegű épület is, a Kazinczy utcai zsinagóga mellett több lakóház várja-várta már a felújítást.

Azért a múlt idő, mert a Kazinczy utca felújítása nemrég megkezdődött. Először a Dob utca - Wesselényi utca közötti szakaszt túrták fel, a régi zsidónegyed centrumát, akkor még nem tudtam, hogy egy korábbi átépítést készítenek elő, hogy megindult a Kultúra utcája program. Részletesen itt olvashattok erről.

De nem is ez az érdekes, hanem egy civil kezdeményezés, amit az itt élők érdekeiért hívtak életre.

A Wesselényi és Dohány közötti szakaszhoz ugyanis csak néhány hete láttak neki, de a lakókat csak az építkezést megelőző napon értesítették, hogy aznap már ne parkoljanak az utcában, mert jönnek a munkagépek. A héten már a járdákat is felbontották, a munkásokkal való zsörtölődés pedig mindennapos lett. Hogy pontosan mi épül, nem lehetett tudni, egészen addig, míg az Azért7 Egyesület (Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület, a Szimpla tulajdonosa által alapított érdekvédelmi szervezet) nagy nehezen megszerezte az önkormányzattól ezt:

A tervekben az szerepel, hogy csökkentett forgalmú lesz az útszakasz, kicserélik a közműveket és új, a műemlékekhez passzoló burkolat is felkerül. Egy szintbe hozzák az úttestet és a járdát, és egy 30-as táblát terveznek az utca elejére.

Az egyesület, látva a kommunikáció hiányát, példa értékű hozzáállást tanúsított: maga állt az ügy élére. Kialakítottak egy irodát, a Szimpla Információs Kifőzdét, ahol a helyi lakókat várják; mondják el ötleteiket, panaszaikat, amik ők továbbítanak az illetékesek felé. Meg is látogattam az intézményt, mert megtetszett a kezdeményezés.

Az iroda eléggé el lett barikádozva egy markoló és egy homokupac között végül beestem az ajtón, amin túl hárman mutattak egyszerre széket, és beszéltek a munkájukról.

Elmondták, hogy sok ötlet gyűlt össze, amit a következő héten tálalnak az építők és az önkormányzat elé egy megbeszélésen. Lakógyűlést szerveztek, ahol szintén megbeszélhették az itt élők aggodalmait, javaslatait. Ezek között van az útszakasz sétálóutcává szentelése is - jelenleg a Rákóczi felé igen sok autó itt halad el, amit a lakók szerint a környező utak forgalmi rendjének átalakításával lehetne kiváltani. Több bicikliparkolót szeretnének, és ha mégis lesz autós forgalom, sebességcsökkentőket. Olyan ötlet is volt, ami szerint időszakosan be lehetne engedni az autókat, de este már csak a lakók hajthatnának be az utcába. Az építkezés ebben a fázisában erősen kétséges, hogy a sétálóutcára tett javaslat öt másodpercnél tovább éljen, a javaslatot mégis az építtetők elé tárják majd.

Az is aggodalomra ad okot, hogy itt állítólag közvetlenül az utcafelújítás után lakóház épül, ami szintén tönkreteheti a készre hozott munkát:

Nemcsak az útburkolatot és a közműveket cserélik, több ház komplett homlokzatát is felújítják. A Dob utca - Wesselényi utca közötti szakaszon ez a munka jelenleg is gőzerővel halad, a Dob utca 29. alatt található L alakú, historizáló stílusú lakóház külső homlokzatát már készre hozták. "Belül meg rohad" - szólt oda egy utcán sétáló ember, miközben fényképeztem. Inkább kiabált. Tényleg erősek az indulatok errefelé.

Kibelezve áll, de kívülről készre hozták a Kazinczy utca 34-et is, itt állítólag egy úgynevezett Zsidónegyed I-pontot alakítanak ki a turisták számára, akik jobban megismernék ezt a részét a városnak.

Egy fotó az Építészfórumról, ilyen volt:

A felújítás elméletileg őszre fejeződik be, addigra teljes pompájában állhat a Kultúra utcája. Talán az itt lakók is elégedettek lesznek vele.

süti beállítások módosítása