English

Egy nap a városban

A legjobb gyros nyomában: X. kerületi Gyros Büfé

szucsadam 2011 április 24.
Címkék: gyros

Wayqui mesélt nekem arról a perui szóról, amit a spanyol szótárban hiába keresnék. A huarique azt jeleni, a legjobb hely, ahol a legjobb ételt adják - általában nem egy étterem, hanem egy talponálló, de lehet étterem is -, és rengeteg fajtája van. Egyrészt van huarique hamburgerre, rocotóra vagy a kár gyrosra, ezt keressük mi is: ahol a városban a legjobbat adják. Másrészt mindenki fejében más lehet a huarique, a személyes kedvence, de amire sokan mondják, az biztosabban lehet a legjobb.

Hát ezért kérdeztük első körben ismerőseinket, majd titeket is, melyik a budapesti gyros-huarique. A két hetes tesztünk pedig a huariquék nyilvános felsorakoztatása és sorrendbe állítása, hogy senki ne ragadjon le egy helyen azért, mert jobbat még nem evett. Kitartónak kell lenni.

A mai tipp Szilvi nevű ismerősömtől jött, és amikor meghallottam, hogy a X. kerületbe kell ellátogatni a legjobbért, felcsillant a szemem. A belvárosban számtalan helyen ettem, és majdnem mindig úgy éreztem, hgoy túl evidens a forgalom, nem kell letenni semmi pluszt az asztalra. A világ végén ellenben oda kell csapni a kőműveskanállal, hogy jöjjenek a zarándokok.

Rajtam nem múlt, elmentem a Kada utca-Óhegy sarkára, este kilenckor, a zárás pillanatában, és kértem a miattam túlórázó eladótól egy mindent belét, Szilvinek meg egy vegagyrost (ezt ott alkottuk meg közösen az eladóval, aki hús helyett sajttal tömte meg a második pitát).

Miután leültünk és magunkra terítettük a takarót, nekiálltunk az elemzésnek. A csirkehús nem volt rossz. bár egy kicsit túlsült, viszont egyértelműen lehetett rajta érezni a kínai fűszerezést, ami egy görög-magyar koprodukcióban érdekes harmadik (3 pont), a pita viszont száraz volt és íztelen (2 pont). A zöldségekkel nem volt baj, de a paradicsom nem volt jó ízű (3 pont). Ami a legérdekesebb volt, az a csípős szósz, ami úgy festett, mint a zselésített erőspista, és ízre is kábé azt hozta (2 pont). A joghurtos szószról nem hinném, hogy becsületes tzatziki lett volna (2 pont). Mindezeket mérsékelten sikerült eloszlatni a pitában (3 pont).

A méret átlag feletti volt picivel (4 pont), és 650 forintot kértek érte (4 pont). Összesen 23 pont jár a 40-ből ennek a huariquének,vagyis egy átlagos minőségről beszélünk, ami Budapesten nem is olyan kis dolog. Az elfogyasztás módja miatt sajnos nem tudok plusz pontot adni, pedig jó lenne.

Ha tudni akarod, hol vannak a legjobb budapesti gyrosok, vagy hogy mit érdemes felkeresni, milyen programra érdemes elmenni a városban ahhoz, hogy jobban szeresd Budapestet, csatlakozz a facebookos csoporthoz, ahonnan minden új írásról értesülsz!


Cím nélküli nagyobb térképen való megjelenítése

süti beállítások módosítása