English

Egy nap a városban

Budapest legszebb lépcsőházai: Kossuth Lajos 14

szucsadam 2011 február 25.

Folytatódik Budapest legszebb lépcsőházait felvonultató sorozatunk, a mostani túránkon az V. kerületben sétáltunk egy napfényes vasárnap. Csaba hamar lemorzsolódott, mondván, hogy vasárnap délben senkihez nincs pofája becsöngetni (és persze nekem sem), viszont én szilárd elhatározásból odaálltam a kapuk elé, amik legfeljebb négy perc múlva megnyíltak.

Ezúttal egy különleges helyzetet élvező, mégis pusztulófélben lévő lépcsőházat látogatunk meg. A Kossuth Lajos utca 14-ben az alsó szintet üzletek foglalják el, bár - az udvar állapotából ítélve - nyilván azok sem túl sikeresek. A sötét folyosón a lépcső felé haladva lélegzetelállító látvány tárul a szemünk elé, amire sem a fotó, sem a videó nem megfelelő platform igazán, de talán utóbbi mégis jobb:

 

Az üzletek azért adnak különleges státuszt a lépcsőháznak, mert a boltok nem tehetik meg, hogy túl szakadt helyen értékesítsenek. Voltunk már néhány olyan lépcsőházban (például itt), amit véleményünk szerint pontosan ez menthetne meg a pusztulástól: ha egy vendéglátóhely vagy egy jó nevű üzlet megnyitna az udvarban, és vállalná a felújítást, vagy annak egy részét. Cserébe mindenki számára látható lenne ez az érték.

A zöld színű szőnyegen lépkedünk az algákkal díszített női szobrok felé, miközben a fenti szintekről szinte omlik a fejünkre a vakolat, majd a fém lépcsőfokok kongását hallgatjuk visszaverődni az oszlopokról. Varázslatos, különösen vasárnap, mikor egy teremtett lélek sincs ott, az üzletek is zárva.

Néhány érdekes fotó még az udvarról:

Van hagyományos lépcsőházi rész is, de az a nappali fény ellenére annyira sötét volt, hogy képtelen voltam képet készíteni róla. Nyilván senki nem használja, a lift az udvarra lépve karnyújtásnyira vár.

Egy újabb hely, ahol a hosszú múlt annyira rányomta a bélyegét az óriási gonddal készült belső terekre, hogy sok évtizednyi unalom sem tudta kimosni belőle a szépséget.

Arra bátorítunk mindenkit, hogy maga is fotózza le a kedvencét, vagy azt a lépcsőházat, ahol lakik (és úgy érzi, érdemes a bemutatásra). Persze a tippeket is várjuk, küldjétek a javaslatokat erre az email-címre.

süti beállítások módosítása