English

Egy nap a városban

Hülyén jártam, és nem voltam egyedül

szucsadam 2011 február 02.
Címkék: flashmob

A flash mob lényege, hogy sok ember egy nyilvános helyen megbeszélt jelre, egyszerre olyat művel, ami meghökkenti a körülötte álló embereket. Ezután a csoport hirtelen feloszlik, nem adva magyarázatot létezésére vagy értelmére.

2003 óta létező társadalmi jelenség, a Facebook korában pedig egyre könnyebb ilyesmit szervezni. Ilyen a nemzetközi törülközőnap, amit a 2001-ben elhunyt Douglas Adams író emlékére szerveznek, május 25-én mindenkinek vinnie kell magával egy törülközőt, akárhová megy (gyakorlati értéke óriási). Vagy ilyen volt az anwerpeni tánc a pályaudvaron:

 

És én, aki még egy bekarikázott árnyéknak is örülök, ha meglep, kifejezetten szimpatikusnak tartom a jelenséget. Mindenki jól jár: a flashmobosoknak is jó a közös alkotás öröme, nekem is jó, ha nem tudok róla, és próbálom kitalálni, mi a fene volt ez. Akit meg nem érdekel, vagy túl intelligensnek tartja magát ahhoz, hogy meglepődjön, az sem veszít semmit, idiótázhat egy egészségeset.

Tegnap este hatkor szervezték meg a Nemzeti Hülye Járás Napot, ami a Deák téren való gyakorlásból, felvonulásból, majd a belvárosban történő fokozottan hülye járásból állt össze. Ötlete a Hülye Járások Minisztériuma, amit a Monty Python hívott életre, és valahogy így hangzik:

A szabály, hogy nevetni nem ér, teljes komolysággal kell véghezvinni a mutatványt, a járásban kell egy bizonyos koreográfia, ismétlődés.

Noha a Facebookon több mint 4500-an jelezték, hogy részt vesznek a dologban (legnagyobb részük nyilván budapesti), kábé ötvenen lehettek tegnap este, viszont az öttől az ötven éves korosztályig képviseltették magukat az emberek, és időközben francia turisták is csatlakoztak, hogy bemutassák hülye járásukat.

Így sajnos inkább olyan volt, mintha egy nagyobb baráti társaság, vagy a csípőficamosok klubja itta volna le magát, és sétált volna egyet a városban. Meg a boltokban (Midnite videóját kölcsönvesszük köszönettel):

· 1 trackback
süti beállítások módosítása