English

Egy nap a városban

Egyre hosszabbak a nappalok Budapesten

Magyarósi Csaba 2011 január 09.
Címkék: budapest időjárás

Eredetileg még december 22-én akartam írni arról, hogy elértük a mélypontot, és elindultunk, most épp szó szerint, a fény felé, de a poszt valamiért elmaradt. Pedig olyan fordulópontról beszélünk, aminek minden évben közel annyira örülök, mint a karácsonynak, vagy egy születésnapnak, hiszen december 21-én, néha meg 22-én van a téli napforduló, ez legsötétebb nap, amikor a legtovább tart az éjszaka. Ennek önmagában persze nincs még miért örülni, a másnapnak viszont már van, hiszen ha csak egy perccel is, de javul a helyzet, és ez a csodás folyamat június 21-ig (vagy 22-ig), a nyári napfordulóig egy pillanatra sem áll le.

Nem drámai persze a változás, de azért érezhető: még csak kilenc nap telt el az évből, és bár a napkelte három perccel még későbbre tolódott, a napnyugtára 17 perccel később kerül sor, összességében tehát majdnem negyed órát nyertünk.

Egy hét múlva már a napkelte is egy perccel korábban lesz, mint december 21-én, a napnyugta meg már 26 perccel később, ami közel fél óra pluszt jelent. Aztán a folyamat egyre durvább lesz, mához egy hónap múlva már reggel hét körül lesz a napkelte, ami fél órás előnyt jelent, és majdnem ötkor a napnyugta, ami több, mint egy óra haladék: már másfél óránál fogunk járni.

Elfogadom én a telet, a hideget, és mostanában még a sötétséget is, januártól kezdve mégis egyfolytában tudok örülni annak, ahogy nyúlnak a nappalok, bár a közérzetemen igazán nagyot a márciusi óraátállítás fog dobni, amikortól kezdve egészen váratlanul hat óra helyett hétkor megy majd le a Nap. Cserébe persze reggel fél hat helyett fél hétkor kel, de akkoriban még alszom, így többnyire észre sem fogom venni.

Röviden: kitartás, minden nappal egyre jobb lesz.

süti beállítások módosítása