English

Egy nap a városban

Magyar ruhába öltöztetik a pisilő kisfiút

Magyarósi Csaba 2010 december 27.

Van Belgiumnak, egészen pontosan Brüsszelnek ez a szobra, ami élőben azért a legtöbb emberből csalódást vált ki, mert mégiscsak akkora, mint egy fél rúd parizer.

Ettől függetlenül jelképpé vált a pisilő kisfiú, ami egyébként egy apró természetes forrást ereszt ki a pisilőjén keresztül. Sokszínű jelképről van szó, mert a szobor nemcsak a várost, hanem valamennyire a rengeteg szállal Brüsszelhez kötődő Európai Uniót is megtestesíti. Azóta legalábbis biztosan, amióta az éppen az EU elnöki tisztségét betöltő ország népviseletébe öltöztetik a szobrot. Volt már számos jó példa arra, hogyan lehet némi ötlettel és merészséggel feldobni egy megkövesedett műemléket: 

Most azonban mindez a mi szempontunkból is jelentőséget, súlyt kap, hiszen január elsejétől Magyarország lesz az EU soros elnöke, ennek örömére magyar ruhákba öltöztetik a kisfiút. Január harmadikán huszárruhát kap, március 7-én matyó népviseletet, május másodikán alföldi subát, június 7-én meg ismét huszáröltözetet. 

Ez a fajta nyugati, felszabadult gondolkozás nagyon szimpatikus nekem: el tudnátok képzelni, hogy itthon valamelyik nemzeti jelképet, fontos szobrot egy másik ország népviseletébe öltöztessék? Pedig a mostani példa is mutatja, hogy Brüsszel egészen biztosan nem lesz kevesebb az akciótól, mi magyarok meg örülhetünk annak, hogy azért tudnak rólunk, figyelnek ránk.

Kicsit több nyitottsággal többre mennénk, azt mondom.

süti beállítások módosítása