English

Egy nap a városban

Nagy zabálás indult a város közepén

szucsadam 2010 december 19.

Az év ebben a szakaszában felbukkanó adventi vásárok közül kiemelkedik a Vörösmarty téri vásár, és nemcsak azért, mert a Sunday Times 2008-ban Európa legjobb adventi vásárának választotta. A környezet festői, a Gerbeaud Ház ablakai világító kalendáriumként funkcionálnak, érdekes kézműves dolgokat baszkurálhatunk, és ami a legfontosabb: rengeteg a kaja. Szóval Csaba bevásárlással kapcsolatos dilemmájára jó megoldásnak tűnik ez: vigyük a nőt az üvegpalota aljában található ruhaboltokba válogatni, mi pedig adjuk át magunkat a féktelen forraltborozás és zabálásnak.

A vásár fele ugyanis ételes bódékból áll, és noha a kézműves termékek is bizonyíthatóan és certifikáltan minőségiek, az emberek láthatóan a sülő kilós csülkök mellett sorakoznak.

Szóval aki azt hitte, hogy langallóval és töki pompossal megússza, annak összeállítottam egy fotósorozatot, miket lehet enni. Tényleg óriási a választék, a 900 forintos tócsni avagy lapcsánkától (avagy cicege, görhöny, beré, bramborák, burgonyalepény és még sorolhatnám) kezdve a férfias méretű, 5000 forint per kilós főtt-sült csülökig mindent lehet kapni, van itt mangalicakolbász, mangalicahurka, jérce, töltött káposzta, rablóhús, dödölle, ízes gombóc, lasagna, minden, na. Kérdés, hogy ennyiért megéri-e ez a minőség.

Töltött káposzta:

Ragu, csülök, gombóc:

Csülök zoom in:

Sült kolbász:

Tócsni:

Árak:

Én például a lent látható aprópecsenyének becézett zöldséges valamit ettem, amiért 1500 forintot fizettem, és az alatta látható rigóval verébbel (mindig keverem) fogyasztottam el. És amit aztán a kondérban süléskor az éhes gyomorhoz közvetlen szinapszisokkal kapcsolt szem gyönyörűnek látott, kiderült, hogy egyáltalán nem okoz nagyobb élvezet, mint egy tányér pörkölt mondjuk.

Kicsit arrébb, a Deák Ferenc tér felé a Picanter is felállított egy standot, és például egyáltalán nem árulják drágábban az ételt. Mondjuk itt már nem voltam éhes, ha valaki kóstolta az egyébként ígéretesnek tűnő fogásokat, ossza meg velünk.

Ez van tehát a Vörösmarty téren, se több, se kevesebb. Egyben sült furulyák és kézműves disznócsülkök. Aki szereti a városi vásárok hangulatát, vesse bele magát.

· 2 trackback
süti beállítások módosítása