English

Egy nap a városban

A hegedűkészítő, aki még sosem készített hegedűt

Magyarósi Csaba 2010 szeptember 15.

A Váci utca 73. szám alatti udvarban dolgozik Kőrösi Ferenc hegedűkészítő. Soha életében nem csinált még egyetlen hegedűt sem, főként csellók születnek a kezei közt, de készített már viola d'amore-t is, amin 14 húr található, mert minden játszós húrnak van egy rezonáns párja. Hegedüt viszont még nem.

A hetvenes évek közepén kezdett el dolgozni a Zenekakadémia műhelyében, aztán 1993-ban megvette az apró üzletet a Váci utcában, annak a háznak az udvarán, ahová született, és az elmúlt 17 évben ez a néhány négyzetméter volt a munkahelye.

"Nincs két egyforma hangszer, és ezt a szakmát sosem lehet megunni. Nincs recept a tökéletességre, ez nem egzakt tudomány, kergetjük a szépen szóló hangszer ideálját, azonban a munkaeszközünk olyan élő, hogy minden alkalommal más lesz a végeredmény" - mondja Kőrösi Ferenc.

Egy mesterhangszert elkészíteni hosszú idő. Legalább három hónapot kell rá várni megrendelés után, és a hangszer ára is közelít az egymillióhoz. Ezek azonban nem gyártósoron készülnek, utánozhatatlan darabok, ezt bizonyítja, hogy a mester pontosan emlékszik mindegyik általa készített darabra.

"Összesen 23 csellót, egy brácsát és egy viola d'amore-t készítettem, és a mai napig emlékszem, hogy ki volt vevő, ha újra találkozom valamelyikkel" - mondja.

Kőrösi Ferenc viszont nemcsak létrehoz, javít is. "Időnként háromszáz éves hangszereket is behoznak, amikhez az elődök igényességével kell hozzáfogni, hogy újabb ötven-száz évig jók legyenek". A mester szerint azért is kell olyan féltve figyelni a hangszerekre, mert azok többsége "jóval apáink születése előtt megszületett már, és ha odafigyelünk rájuk, túl fognak minket élni. Az életünk csak elhalad mellettük, egy ilyen hangszer tehát nem a tulajdonunk, csak kölcsönbe kaptuk, ezért nagy a felelősségünk is".
 

süti beállítások módosítása