English

Egy nap a városban

Valahol fizetni kell, hogy megkínozzanak

simon mondja 2010 július 31.
Címkék: masszázs

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én kábé havonta eljutok arra a pontra, hogy a hátamon érzem, nem stimmel valami. Az izmaim merevek lesznek, a vállam is igényli a masszázst, de a barátnőm sajnos kevés ahhoz, hogy megfelelően kezelje a problémát.

Voltam már hagyományos hátmasszázson, amit gyógymasszőr végzett, de nekem az nem jött be. Nem volt kellemes, de még csak kellemetlen sem, leginkább semmilyen. Éppen ezért a gyógymasszőr fel sem merült, új utakra kellett lépnem. Egy masszőr-természetgyógyász-reflexológushoz mentem el végül, sosem lehet baj, gondoltam, ha valakinek eggyel több szakmája van, és ő aztán halmozta rendesen.

Fóti Péter úgynevezett keleti masszázst alkalmaz, ami a neve miatt nem túl bizalomgerjesztő, mert hát mi az, hogy keleti? Az ember szereti azt hinni, hogy évezredes tapasztalatok alapján veszik kezelésbe, nekem is fontos, hogy a módszer felkutatható legyen a weben, véleményeket, tapasztalatokat olvassak. Na de hogy keressek rá arra, hogy keleti?

Péter elmondta, hogy azért nem írt a weboldalra semmilyen speciális módszert, mert egyénileg ötvöz több technikát. Azt érdemes tudni, hogy a módszer alapja egy mélyizommasszázs, ami a thaihoz hasonlóan az izmokat a csontra nyomja, hogy ne csak a felső felületük kapjon kezelést. A reflexológiát nem kellett bemutatni, egy háziorvost és egy pszichiátert is ismerek, akik alkalmazzák a reflexiós pontok tudományát. Előbbi kábé olyan szkeptikus, mint a sorozatkarakter House, mégis meg van győződve arról, hogy a talpon, kézen, fülön megtalálható valamennyi szerv gombja, amit megérintve hathatunk az adott szerv vagy testrész működésére.

Egy kezelés alapvetően negyven percig tartana, de gyakran előfordul, hogy Péter másfél órát is elbogarászik rajtam, ha valamim fáj, valami nem úgy működik, ahogy kellene. A masszázson túl a talpon, a kézen és a háton is megkeresi az adott terület reflexpontjait, és azokra is rádolgozik, vagyis az adott pontot erősen nyomja ujjal. Ez időnként nem túl kellemes, de ha megemlítem a fájdalmat, helyeslő bólogatást kapok csupán. "Nem lehet megunni az emberek gyötrését" - mondja. Ha valamelyik szervemmel probléma van, megmutatja, hol érdemes masszírozni a talpat otthon.

A háton minden nyomással úgy érzem, hogy a helyére került valami. Időnként fáj is, de amikor ezt megemlítem Péternek, csak annyit válaszol, hogy hagyjam békén, ő ezt élvezi. Meg hogy tetszettem volna előbb gondolkodni, mielőtt beteszem a lábam az ajtón. De ez már alapvetően jóleső fájdalom, úgyhogy a panaszom sem annyira meggyőző.

A kezelés egy újabb szakaszában Péter leül mellém, ráteszi a kezét a hátamra, és meg sem moccan negyed óráig. Azt mondja, nem kell hinni abban, ami most történik, attól még megtörténik, úgyhogy feküdjek csak nyugodtan. "Aki megtapasztalta már az energia áramlását, az elhiszi, aki nem, szkeptikus. Ez így van jól" - teszi hozzá.

Alapvetően az a tapasztalatom, hogy a masszőrhöz is felkészülten kell menni. Amikor végig a problémáimra gondolok, nem sikerül annyira jól a kezelés. Az izmok nem lazulnak el megfelelően, és a masszőr is észreveszi, hogy nem tudom átadni magamat a kezelésnek. Úgy kell tehát érkezni, hogy egy ideig csak a jelen pillanatokra koncentrálunk, sétálgatunk, nézelődünk, így a problémákon való őrlődés nem akadályoz meg minket az ellazulásban.

Ha viszont jól sikerül a masszázs, az eredmény felszabadító tud lenni. Az egész közérzetemre kihat, kedvem lesz sétálni a városban néhány órát, közvetlenebb leszek az emberekkel. Az egyébként 7500 forintos kezelés leginkább ilyenkor

AJÁNLOTT.

· 1 trackback
süti beállítások módosítása