English

Egy nap a városban

Ilyen üzleti ebéddel még tutira nem találkoztál Budapesten - Aria Hotel Budapest

szucsadam 2020 március 09.

Az Aria Hotel Budapest az a hely, ami nagyon sok okból lehet bárki kedvence. Kezdjük ott, hogy szerintem nincs még egy szálloda, aminek zeneigazgatója van. Pedig itt tényleg van: a szállodában megforduló zenésznagyságok számára kell, hogy mindig legyen az épületben egy szakmabeli, aki tud nekik segíteni bármilyen szakmai kérdésben. Nemsokára interjút is készítek vele, hiszen első hallásra annyira izgalmas és különleges az élete.

1339049.jpg

1337727.jpg

Az Aria Hotel egy lelakott budapesti gangos bérház helyén nyílt a Bazilika mellett, amit úgy alakítottak át szállodává, hogy megtartották annak kedves belső udvaros hangulatát, miközben az épület minden sarkában külön lift visz fel a szobákba, és mindegyik lift - és persze szoba - más zenei műfaj alapján lett berendezve, a szobák pedig konkrét személyek, ténylegesen élt zenésznagyságok előtt tiszteleg egy csomó rejtett utalással.

1339068.jpg

Az épület tetején pedig egy nagyon pöpec sky bar található, ahol Will Smith is többször bulizgatott annak idején annak ellenére, hogy pont ő nem itt szállt meg.

1337718.jpg

Ezért mondom, hogy sok minden miatt lehet szeretni.

Na de, nem ezért írtam a helyről, hanem mert egy különleges business lunch-ot találtak ki, amit egyébként már pár hete meg is kóstoltam. De azon túl, hogy milyen ez az ebéd, plusz csavart tettek bele: egy ingyenes üzleti könyvtárat. Ha ott eszel, vihetsz haza olvasgatni a New York Times és a The Washington Post bestseller listáiról származó könyveket.

03.jpg

Alapvetően baromi izgalmas az Aria Hotel étterme, ami nem is annyira tűnik étteremnek. Arról van szó, hogy amikor benyitsz a szállodába, balra és jobbra két épp akkora terem nyílik, ami még szalon kategória. És teljesen más hangulatú a kettő. Balra a bárpultos változat, plüss falakkal, kristálycsillogó plafonnal, világsztárok autogramjaival borított tükörfallal, jobbra egy rózsaszínesebb (csajosabb?), elvonulósabb terem, kandalló, könyvek, és olyan fotelek, mint valami biedermeier bölcső, 90 fokkal elforgatva. Oda bele tudnék süppedni egy órára.

A három fogásos üzleti ebédet pedig ennyi idő alatt el is tudjuk fogyasztani - ígérik. Az business lunch étlap hetente változik, láthatóan nagyon ki akar elégíteni mindenféle igényt, kezdve a saláta / leves előételesekkel, főételben egészen a húsmániástól a vegánig minden igényt szem előtt tartva. És miután megkóstoltam, azt mondom, elég magas szinten: Jóvér Ferenc séf minden stílusban elég magasan tartja a lécet (van hamburger is, de szerintem aki egy ilyen helyen azt kér, az sokat veszít). A kacsa mellé olyan hajdinás köleskását rittyentett, hogy nekem ez volt az első élményem, amiben valaki eltalálta a hajdina szerepét a csúcsgasztronómiában. És nagyon szép játék végig, savakkal, ecetességgel, krémességgel. Ahogy ettem, folyton emlékeztettem magam, hogy ez egy business lunch, nem egy álmélkodós vacsora, annyi ötlet volt benne. Desszertnek a mákos guba meggy sorbet-val és vaníliasodóval alakította át a fejemben a mákos guba fogalmát. És mégsem teljesen, mert ott volt a veleje - az inspirációban egy monarchia-szakértő fiatal angol történész segített, így tárták fel a régió gasztronómiai történelmét.

Nade. Jöjjön a csavar. Az Aria Hotel Budapest ugye a Library Hotel Collection tagja, és a New York-i Library Hotel például hatezer könyvből álló könyvtárat jegyez. Eleve volt itt már nyitásnál is egy rakás könyv, amit most felturbóztak olyan kötetekkel, amik az üzleti ebédre érkezők számára érdekesek lehetnek. Mivel a világ leggazdagabb üzletemberei közül a legtöbben kiemelik az olvasás fontosságát, és maguk is sokszor megírták, mi kell sikerhez, és aki ott nézeget körbe - van mit -, és megtetszik neki egy cím, egyszerűen leemeli, és elviszi haza. Aztán ha elolvasta, visszaviszi. Becsületkönyvtár.

05.jpg

Néhány példa a szálloda közleményéből:

Megtalálható lesz David Epstein Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World című könyve, mely szerint nem létezik haszontalan tudás, a több, egymástól független területen megszerzett információk birtokában pedig kiemelkedő sikereket lehet elérni. A Washington Post az év egyik legjobb vezetői készségekkel kapcsolatos könyvének nevezte Cal Newport: Digital Minimalism című művét, melyben a fiatal professzor arra ösztönöz, hogy a siker érdekében csökkentsük a digitális technológiára szánt időt, és saj át elménkre fókuszáljunk, ez a fajta produktív magány hamar meghozza a kellő eredményt. Elérhető lesz a What Every Body Is Saying című könyv is, melyet Joe Navarro az FBI egykori ügynöke, a viselkedéselemzés nemzetközileg elismert szakértője írt, ahogy Andy Puddicombe volt buddhista szerzetes, tudatosság-szakértő The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness című munkája is, mely ahhoz ad tanácsokat, hogy a meditáció miként segítheti a szellemi frissesség fenntartását.

A business lunch ára 5000 forint, de egészen pontosan ennyi. Ebben az árban nagyon szimpatikusan benne van szervízdíj, a szálloda saját palackozású szűrt vize, valamint a Liszt étterem helyben sült házi kenyere vajjal (megteheték volna, hogy 3800 forintos menüt ajánlanak, 500 forintos vízzel és 15% szervizdíjjal, de nem tették).

dsc00767.JPG

Tényleg baromi jó kenyér, kovászos, a felszolgáló - aki előttünk vágja fel a kenyeret egy kocsin, ez része a szertartásnak - elmondása szerint a kovászt Jeanette-nek hívják, mert hisztis. Nem kell meglepődni, itt az ételeknek, meg úgy általában mindennek van valami zenei kötődése, én meg nem akartam hülyének látszani, úgyhogy nem kérdeztem vissza. Majd otthon, Google, tudjátok. De így sem találtam ki, mire gondolt.

Disclaimer: az Aria Hotel Budapest az Egy nap a városban támogatója. 

süti beállítások módosítása