English

Egy nap a városban

Tökéletes pizzát kaptam a forgalmas főút mellett VÉLETLENÜL - Pizza Dellarosso

szucsadam 2020 január 30.
Címkék: gasztro pizza

A hatsávos Bajcsy-Zsilinszky út egyik szakasza az idő során mini-olasznegyeddé változott. Itt találjuk már régóta a Caffé GianMariót, ami ha nem is gasztronómiai magasságaival, de őszinte, olaszos hangulatával és olasz vendégkörével feltétlenül üde színfoltot jelent. Mellette nyílt nemrég a Meataly, szintén olasz tulajdonossal, a konyha valamivel jobb, de még csak egyszer voltam, nem tett rám mély benyomást, vissza kell mennem, hogy tudjak írni is róla.

Amikor megláttam a Pizza Dellarosso nevet nem sokkal arrébb, már mosolyogtam. Na, még egy olasz, gondoltam. Mivel azonban dizájnerekkel is dolgozom Pakisztántól Budapestig, és van egy általános, elnagyolt képem arról, hogy általánso esetben hogyan lehet következtetni a tulajdonos üzleti és egyéb hozzáállására bizonyos dizájnjegyek alapján, bementem. Hülyeségnek tűnhet, de az étlap megjelenése volt az, ami bevitt (noha simán előfordulhatna, hogy átvernek az ilyesmivel, a valóság mégis az, hogy valamiért ilyennel nem tudtak még átverni).

dsc00655_1.JPG

A helyet korábban Pizza dell'Arte-nak hívták, egy székesfehérvári csapat Budapestre költözése, fel is volt írva a bakancslistámra, csak közben elfelejtettem (a lista túl hosszú). Viszont van már a világban valahol egy hasonló nevű hely (talán a Pizzas Del Arte Franciaorságban?), ami külföldről írt a magyar vállalkozónak, hogy ejnyebejnye, változtassák meg a nevüket. Ami röhej, de mégis megtették, a nyugalom érdekében.

dsc00637.JPG

Ezt onnan tudom, mert a tulajdonos, egy mosolygós, kivarrt kezű srác megismert, és beszélgettünk, amíg a pizzámra vártam. Csaba nagy rajongója, és sokszor invitálta is magához, hogy kóstolja meg a pizzáját, de úgy tűnik, én előbb jöttem. Na mindegy, gondoltam, a pizzatészta már rég kész, a kemence 400 fokon, az alapanyagok adottak. Innen már a pizza nem lesz más, ha kiadják öt perc múlva.

dsc00630_1.JPG

dsc00634.JPG

Bevallom, hogy szkeptikus vagyok az elektromos kemencékkel kapcsolatban. Kávéban azt szerem, ami kézi karos géppel készül, pizzában meg azt, ami fatüzelésű kemencében. Ettem már jó elektromos kemencés pizzát, de sosem volt ANNYIRA jó. Hiányzott belőle valami csí, vagy nem tudom - jó volt, de nem üvöltöttem volna szívesen, hogy derohadtjó. Ez a különbség nehezen tetten érhető fizikai paraméterekben, ez egy egyszerű érzet, mégis ez választja el a törzshelyeket a tisztességesektől.

Na kérem, a pizza, amit kihoztak, üvöltős volt.

dsc00644.JPG

dsc00646.JPG

Hallgassatok rám, kérjetek ti is bivalymozzarellás pizzát, pármai sonkával. Én nem mondom, hogy nem minden pizza ilyen jó, de ezt meg kell kóstolnotok. A mozzarella és a sonka is első osztályú, de a pizzatészta az, amitől igazán élmény lesz az egész. Ízletes, ízes, tökéletes állagú, a 400 fok szépen ráégette a buborékokat, de mást nem. Az asztalon finom chilik és szuper olívaolaj, én a végén már rájöttem, hogy ha a pizza szélét letépem, és a tányérba csorgatott olívába mártogatom, akkor egy plusz élményt kapok. Vigyázat, kajapornó:

dsc00649.JPG

dsc00652_1.JPG

Állítólag van olyan vendég, aki így kezdi, kér sima focacciát, aztán egy vagy két pizzát rá. Én nem tudom, nekem simán egy pizza tökéletesen elég volt, pedig rohadt éhes is voltam már.

Szóval na, tökéletes pizza, Budapest kevés tökéletes pizzáinak egyike, olasz import elektromos kemencéből. A hely elmentve, ide jövök máskor is.

Pizza Dellarosso
Cím: 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 41.

süti beállítások módosítása