English

Egy nap a városban

Mi a fene az a kínai palacsinta? - Happy Panda

szucsadam 2020 január 10.
Címkék: gasztro kínai

A kínai vendéglátóhelyekre számunkra furcsa névadási szokás jellemző, általában a “barátságos”, “ízletes” és “sárkány” szavakat kombinálják, vagy nem is fáradnak annyira névadással egyáltalán. Ilyenkor egy jól megtermett Coca Cola tábla adhat irányt nekünk.

Így amikor a Vas utcában, a Blaha mellett belefutunk egy We Love Street Food feliratba, akkor érezzük, hogy erről lehet itt is szó. A We Love Street Food lehet egy könyv, egy állami támogatású online magazin, egy fesztivál, egy mozgalom, egy vallás és akár egy állatmenhely neve is (nem ÚGY értendő, a poén máshol van), kínai büfére nem taksálnék elsőre. A Happy Panda név csak a táblát tovább vizsgálva bukkan elő, ez viszont aranyos, és látszik a Facebook oldalon is, hogy figyeltek az arculatra.

dsc00347.JPG

Belépve ebédidőben sort látunk, a pult mögött pedig egy a hátsó konyhával folyamatosan kínai nyelven beszélő férfival, aki nagyon barátságosan veszi fel a rendeléseket, de el van úszva rendesen. Angolul beszél a vásárlókkal, még a “sir” kifejezést is használja, ebből is látszik, hogy milyen távol vagyunk a kínai negyed büfés kínálatától. Ők is onnan érkeztek, de tudták, hogy itt azért fontos lesz legalább az angol. Magyar szót csak a vendégektől hallottam.

dsc00364.JPG

A helyen hátul konyha működik, ahol az étlap nagy része készül. Elöl azonban, a rendeléseket és fizetést is intéző helyen sütik a kínai palacsintát, a hely legfontosabb ficsörét.

dsc00373.JPG

Egyszerre két lapon készül a sima palacsintatésztára applikált Távol-Kelet. Ezt a palacsinta egyik oldalára ráütött tojással és fűszerekkel, majd a palacsintát megfordítva, a másik oldalára folyatott szója- és egyéb rejtélyes szószokkal, egy kevés hagymával és egyebekkel érik el. Végül egy méretes rákszirom kerül a palacsintába, erre ráhajtják a cuccot, amitől a ropogós állag megszottyad, de mégis egy határozottabb állagot ad a palacsintának. Így harapható, négyzet alakban hagyva is. Ez az alap palacsinta, 1190-ért.

dsc00370.JPG

dsc00371_1.JPG

dsc00375.JPG

dsc00376_1.JPG

Különleges darab a sós palacsinták világában, az biztos. Távol van attól a telt íztől, amit mi értünk a “palacsintatöltelék“ alatt, itt az íz közepe üresen marad, miközben minden oldalról felbukkannak az belepakolt kis mennyiségű cuccok. Majdhogynem zen, de egyáltalán nem kifinomult módon, amolyan street foodosan.

Lehet kérni több tojást, több feltétet, valamint különféle húsokkal is megspékelhetjük a palacsintát, így viszont nyilván egyre telítettebb lesz az ízkép. A legtöbben erre vágynak nyilván, de azért érdemes egy próbát tenni az alapjáraton is.

Szóval a Happy Panda egy előremutató kínai street foodos. Gyors kínai, de nem melegítőpultos, minden frissen készül. A kiszolgálás kedves, még ha kissé hektikus is. A berendezés egyszerű, olcsó, de tiszta. És van egy saját termék, amit máshol nem kóstolhatunk a belvárosban: a kínai palacsinta, ami elég egyedi jelleggel bír ahhoz, hogy muszáj legyen kipróbálni. Az árat kissé sokallom.

Happy Panda
Cím: 1088 Budapest Vas utca 3.