English

Egy nap a városban

Ti hallottatok már a híres Népszínház utcai szénkefe-boltról?

szucsadam 2019 július 02.

A szakmabeliek körében legendás az üzlet, ahol olyan dolgokat árulnak, amiről egy hete még azt sem tudtam, hogy micsoda. Most sem nagyon tudom, de megpróbálom átadni:

- Tudod, hogy vannak az elektromos motorok.

- Igen, azt tudom.

- Na most, mivel az forog, nem lehet dróttal bekötni, hanem valami olyannal, ami hozzá tud érni közben, és áramot vezet bele. Tehát vezető. Na, erre való a szénkefe.

Szénkefét amúgy lehet kapni rengeteg helyen, teljesen fogalmatlanul keresgélve azt látni, hogy 1500 - 10.000 forint körüli áron minden gyártó ad ilyet, amit kicserélhetsz a motorodban - ha ilyen menő vagy, hogy tudod, hogy kell. Ez a Népszínház utcai bolt viszont azért imádott az ide járók körében, mert

saját üzemben gyártja le ezeket a szénkeféket, Budapesten és Miskolc mellett. És hogy az árképzésük sokkal barátibb, 210 forinttól indítják a sort:

dsc07763.JPG

dsc07766.JPG

Egy vitrinben példadarabbal, kézzel írva láthatod a pontos méretetek és árakat. De ha neked olyan szénkefe kell, ami itt nem kapható, azt is legyártják neked, ha minimum 10 ezer forint értékben rendelsz belőle.

Eddig direkt nem mutattam meg a boltban készült képeket, pedig tényleg elképesztő látvány az is. Ha a fenti business feltételek hallatán úgy érezted, hogy visszarepültünk a boldog békeidőkbe, amikor ugyan nem volt demokrácia, de nem is csúfoltuk annak, ami volt, a hazai gyárak pedig tisztességes árat kértek azokért a termékekért, amikre büszkék, nem járunk messze a valóságtól. Az üzlet maga is olyan, mint amit átmentettek ide a rendszerváltás előttről.

A helyen dolgozó hölgy, látva a csillogó tekintetemet, elmondta, hogy ő a mai napig a “kommunista nyilvántartást” viszi, ami annyit tesz, hogy naponta és 10 naponta is zárja a könyveket, negyedévente pedig szigorú leltár következik. A boltban most ő van egyedül, egykor állítólag 17-en dolgoztak az épületben, hátul tárgyaló, a felső szintre egy felvonó viszi az árut.

Van még egy ilyen sarok is az üzletben, nem fogjátok kitalálni, mire kell:

dsc07757.JPG

Kitaláltátok? Igen, arra, hogy a vásárolt szénkefét az ügyfél belehelyezze a motorba. Én nemhogy képtelen lennék ezt elvégezni, de eddig azt sem tudtam, hogy le kell ülni hozzá.

Már elmentem, amikor megjött az egyik tulajdonos, aki a boltot a két üzemmel együtt megvásárolta. Nem luxusautóból szállt ki, hanem egy tiszta, praktikus, olcsóbb autóból. A haja kifogástalan volt, a tekintete zárkózott. Illett a bolthoz.

És akkor a teljesség kedvéért, az üzlet valójában nem csak szénkeféket árul, hanem:

dsc07791.JPG

Nehogy valaki műszaki szénért menne, aztán elveszem itt a kedvét.

Carbosint Kft.
Cím: 1081 Budapest, Népszínház utca 19.

süti beállítások módosítása