English

Egy nap a városban

Csodálatos, világhíres tányérokat készíthetsz magadnak a belvárosban

szucsadam 2019 május 03.
Címkék: kézműves hirdető

Amikor Neuvirth Judit és Födő Gábor hat évvel ezelőtt elkezdte az Apacuka kerámia manufaktúrát, úgy tettek, ahogy a sikeres vállalkozások szoktak. Nem “tányér” nevű termékeket akartak készíteni és eladni “szükségletek kielégítése céljából”, hanem már előre kitalálták, miként fognak máshol nem kapható cuccokat előállítani. Már megvolt a termék, fejben, valami olyan, ami eszeveszett jó, és senki más nem tudta még akkor, hogy így is lehet.

Judit és Gábor ugyanis két dologhoz értettek nagyon. Meglátni a szépséget régi, szabálytalan, ütött-kopott tárgyakban (ők vitték a Vintage Bazaar nevű bútorműhelyt), valamint rájöttek, hogy a régi gumi festőhengerek, amikkel mamáink meszelt falát pingálták a festők 50 éve, kiválóan alkalmas a kerámiákba 3D-s mintákat forgatni.

dsc07153.JPG

dsc07156.JPG

Így születtek meg a szabálytalan szélű, színes, csodaszép régi mintákkal megspékelt tányérok:

stafi_rung18.jpg

borito_1.jpg

20190214_204742.jpg

20181214_143400.jpg

A gasztroceleb Nigella is lecsapott rá, a szakácskönyvében több ételnél is Apacuka kerámia szerepel, sőt a könyvének borítóján a mintát Gábor tervezte:

nigella4.jpg

A néprajzos és képzőművész páros azóta elad, gyárt, és a XX. kerületi házában, valamint időnként a belvárosban - az Édesmindegyben, Újlipótvárosban -, meg a tihanyi levendulafesztiválon workshopokat is tart. Ezek lényege, hogy a tányérokat mindenki magának készíti el a megadott instrukciók szerint. Aztán a többit, az égetést, színezést már megcsinálnák ők, és a tányérokat átvehetjük, vagy futárral kiszállíttathatjuk magunknak. Szóval ha nem csak vásárolni akarsz tőlük, hanem egyedi tányérokat készítenél a két kezeddel, arra is van lehetőséged. Így épp olyan szabálytalan lesz, és épp olyan díszes, kisebb-nagyobb plusz hibákkal, mint az eredetiek.

De amit most kitaláltak, az még ennél is vagányabb.

Mostantól ugyanis egy hónapig tanyát vernek a Kicsicake galériáján, a Jókai utca 1-ben, az Oktogontól egy agyaggalamb-hajításnyira. Lesz itt két workshop is, amikor előre bejelentkezve vehetünk részt egy három-öt tányéros alkotáson, de ami sokkal fontosabb, hogy pénteken és szombaton a nyitva tartási időben

bármikor lehet érkezni, hogy tányért készíts magadnak!

Tehát ha kedved van, és épp ráérsz, bemész, segítenek a formázásnál, a vágásnál, festőhenger használatánál, kiválasztod a mintát, a pecsétet, aláírod, és hazamész. Néhány hét, és szólnak, hogy a mázazás, égetés elkészült, megvan a tányérod.

De hogy ne csak a levegőbe beszéljek, ki is mentem a pár XX. kerületi műhelyébe, hogy kipróbáljam, miről van szó.

A dolog sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondoltam, ugyanis nincs fazekaskorong, meg más hasonló “egy pillanat alatt el tudod szúrni” eszköz, van egy tömb agyag, egy sodrófa, egy kés, meg a minták, és hajrá.

Egyáltalán nem kellett nagy kézügyesség, elég béna vagyok, de így is tűrhető munkát végeztem. A három tányérral (egy nagy tálaló és két kis mogyorós vagy milyen tál) alig több mint egy óra alatt végeztem. Szerintem ha csak kipróbálnád, akár fél óra alatt indulhatsz tovább.

dsc07163.JPG

Innentől a háttérműhelyben folyik tovább a munka, Judit és Gábor dolgozik azon, hogy gyönyörű legyen a végeredmény. Az enyém így nézett ki mázazás előtti állapotban, kiégetve:

sza4.jpg

Így meg a folyamat végén:

sza5.jpg

sza6.jpg

Gyerekekkel is remek program, kábé négy éves kortól köti le őket a dolog. Persze ha valakit az eredeti - Judit és Gábor által készített - érdekel, azt is megveheti akár a Kicsicake-ben is péntek-szombatonként, de egyrészt nagyobb móka magadnak csinálni, másrészt így olcsóbb is (legalábbis ha az Apacuka stafírung csomagáját nézzük, ahol ha a pár maga készíti el a tányérjait, akkor négy darab esetén 35 helyett 24 ezer forint az ár).

Figyelem! A Kicsicake-es random tányérkészítés egyelőre csak májusra van meghirdetve, és csak péntek-szombatonként, szóval akkor menjetek, ha mentek. Szerintem menjetek, ha másért nem, megnézni, milyen eszméletlen szépek a kerámiák, ma már ott várnak titeket este hétig.

Itt egy összesített táblázat a workshopokról és a random tányérkészítésekről:

page0001.jpg

Disclaimer: az Apacuka kerámia az Egy nap a városban hirdetője.

süti beállítások módosítása