English

Egy nap a városban

Egy száz méteres csodautca Budapesten, ami mintha egy másik bolygón lenne

szucsadam 2019 április 08.

Van egy utca Pesten, ami minden szempontból kilóg a környezetéből. Aki ide téved, úgy érzi, mintha valami minimennyországba érkezett volna. És minél többet marad ott, minél többet ismerkedik az utca történetével és az emberekkel, annál biztosabb lesz benne, hogy ez valami földönkívüli hely.

Ez a Barát utca.

Kezdjük ott, hogy ez egy viszonylag fiatal utca, csak 1935-ben döntöttek a megnyitásáról: a területtulajdonos Poliklinikai Egyesület hosszas fejvakarás után végül felmondott az itt földszintes házakat bérlőknek, és egy új út nyitásával újraparcellázta a területet. Az új út középen vágta ketté a szóban forgó városrészt, ez lett a Névtelen utca, majd később Barát utca.

Az utcában a járdát és az úttestet növénysziget választja el egymástól, az azóta hatalmasra nőtt fák lomja az úttest felett összeér. Ez is eléggé furcsán, de üdítően hat az Erzsébetváros növényvilágáról épp nem híres szeletében.

És egyedi az utca építészetében is: az eklektikus, 19. századi környezetben egy modern késő-Bauhaus utcácska ez, szigorúan háromszintes épületekkel. Egységes stílusban és méretben: Budapesten két ilyen utca van csak, ahol 100% Bauhaus építészet van jelen (bár észrevehetünk historizáló elemeket is a homlokzaton, ez a szakértők szerint itt még belefér).

Amit még észrevesz az, aki ebben az utcában szeretne valamit megvalósítani: az egész utca egyetlen, összetartó és barátságos közösség. Ha valakit felkeresel, hogy XY adta meg a számát, tudna-e segíteni - TUD. Kedvesen, segítőkészen. Erről számolt be nekem a Budapest100 szervezője és az itt Freyja croissant-ozót nyitó Gergő is: állítólag hihetetlenül szerethető az egész, 100 méternél alig hosszabb fasor. Ezt igazolja a falon egy emléktábla: itt éveken keresztül utcabálokat szerveztek, és a falitáblára felvitték mindenki nevét, aki hozzájárult ehhez. Akár egy tepsi aranygaluskával, akár ingyenes vérnyomásméréssel vagy egyéb szervezéssel.

dsc06565.JPG

Az utca elnevezését homály fedi, több teória is lehetséges. Eleinte gúny tárgya volt, mert a névadás előtt botrányt okozott egy itteni madame működése, aki a lakásán hozott össze villámrandikat fiatal férfiak és nők között, ezért a “barát”, “barátkozás” szó előhívta az újságírók szarkazmusát. Török András szerint az a pletyka is járta, hogy gazdag gyártulajdonosok itt vettek kis lakásokat a barátnőiknek. Felmerült Barát Béla neve is, mint névadó, aki építészként vett részt az utca kialakításában.

A 20. század második felében már nyilvánvaló volt az utca ékszerdoboz-jellege: játszó-utcává avatták. Ez azt jelentette, hogy tilos volt az áthaladó forgalom, az autók legfeljebb 5 km/h-val haladhattak, és bármilyen balesetért, ami az autósforgalommal összefüggésben történik, automatikusan az autóst teszik felelőssé. A játszó-utcát Barát István rendőrőrnagy adta át.

Nem sokkal később jöttek a panaszok: állítólag vagy százötven gyerek játszott az utcán, rúgták a labdát telibe, törtek az ablakok. A kicsik panaszkodtak a nagyfiúkra, hogy terrorizálják őket. Ésatöbbi.

Egy szomszédos ingatlanberuházás elleni küzdelem eredményeként, 2007-ben megalakult a Barát utca és Környéke Egyesület (BÉKE). Ezután lett szokás, hogy utcabálokat szervezzenek itt, amiről fent már írtam. Ezenkívül az utcának szoros a kapcsolata a cirkuszvilággal is: egy időben a jelmezkölcsönzők utcájaként volt híres, és a mai napig működik itt ruhakellékes, valamint egy bohóccipőket is készítő cipész. Itt lakott Gobbi Hilda és Tímár József is.

Egyébként jövő héten viszünk errefelé - meg még vagy hat helyre - egy csapatépítő városnézést. Ha valakinek van kedve egy hasonló tavaszi céges rendezvényhez, szóljon a HR-esének, hogy keressen minket.

Ha megjött a kedved ahhoz, hogy megnézd az utcát, bemenj a hangulatos belső udvarokba, részt vegyél az itt megrendezett ingyenes rendezvényeken, és még többet megtudj az utca történelméről, most épp kapóra jön a Budapest100. Idén a 100 éves házak fesztiváljának témája a Bauhaus, így ez az utca az egyik fő helyszín lesz május elején. Nagyon figyeljétek a weboldalt, mert hamarosan megjelennek a feliratkozási lehetőségek, ha ez megtörténik, gyorsan iratkozzatok fel az eseményekre itt.

 

süti beállítások módosítása