English

Egy nap a városban

Mennyire zakatolhat a vegán vonat, ha már a Váci utcában is ráugrottak?

szucsadam 2019 március 27.
Címkék: gasztro vegán

Azért ez a Váci utca tud csodálatos dolgokat produkálni.

A legújabb vegán helyet látogattam meg, a Vegán Király nevűt, ami történetesen a Váci utcában nyílt, félúton a Ferenciek tere és a Fővám tér között. Nem a legdicsőbb éttermek és egyebek lelőhelye, de gondoltam, valamikor ennek a résznek is ki kell tisztulni.

Mire gondolok a tisztulással? Amit az eddig megismert vegán helyekben szinte minden esetben közös volt, az a nagyfokú tudatosság, elhivatottság, egy belső értékrenddel megegyező önazonosság. Értsd: vegánok nyitják, és csak vegán ételekkel foglalkoznak (a Vegan Love-ról mondjuk tudni lehet, hogy marhahúsos hamburgerezőként is üzemel Magic Burger néven, még óbudai büfékocsi korukból kóstoltuk őket).

Eddig nem találkoztam olyannal, hogy 1.0-ás vállalkozók vágnának bele a vegán vonalba. 1.0-ás vállalkozóknak hívom azokat, akik elsősorban elvárt profit alapján választanak tevékenységet, terméket és minőséget, 2.0-ásnak hívom azokat, akik először dolgozzák ki az álmukat, és utána valósítják meg ennek profitábilis manifesztációját.

Eddignem találkoztam. De most pont egy ilyenféle helybe futottam bele.

dsc06389.JPG

A Váci utcai Vegán király messziről hirdeti, hogy vegán kürtőskalács és vegán gyros kapható itt, mindez persze főleg angol nyelven. Rögtön a bejárat mellett tényleg ott csillognak a “chimney cake”-ek, beleharapva az egyikbe megállapítom, hogy ez semmiben nem különbözik a rendes kürtőskalácstól. “Mi van benne a tej/vaj/tojás helyett?” - kérdezem. “Semmi, ki kell hagyni őket belőle” - hangzik a harsány, nevetős válasz.

dsc06385.JPG

dsc06386.JPG

A kiszolgálás, a kommunikáció ilyen: harsány, de alapvetően kedves. Nem mentes a Váci utcába abszolút passzoló, a 90-es éveken csiszolódott, kissé távolságtartó profizmustól, itt a pincér pincér módon viselkedik, és pincérhumort tol, a pult mögül nagy hangon esküsznek, hogy ők is vegán gyrost esznek. “Pedig nem is vagyunk vegánok, de ez annyira jó” - teszik hozzá. Megint, nevetés.

Az a benyomásom, hogy itt azért készítenek vegán gyrost, mert erre van igény. Egyszerű piaci kereslet-kínálat relációja áll fenn, és nem kizárt, hogy ha a turisták jobban vásárolnának dísztárcsákat ezen a szép helyen, akkor dísztárcsát adnának el, mindenféle nett hímzéssel.

Na de térjünk rá a lényegre: a vegán gyros jófajta. Oké, a szejtánhús olyan, amilyen mindenhol: gumiszerűen viselkedik, de azért a fogak hatására szétesik, és igazából a fűszerezéssel állítják be, hogy hússzerű legyen. Viszont a szósszal, a krumplival és a salátával együtt egészen rendben van az összkép. A kürtőskalács pedig tényleg olyan, mint bárhol. Ha ebben tényleg nem volt semmi, és tényleg semmi helyettesítőt nem tartalmaz, akkor itt valami csodát hoztak létre.

A vegán vonat pedig elért a következő fázisba. Az elején a piaci résztvevők meggyőződésből főztek rosszul, aztán meggyőződésből néhányan jól, most pedig jönnek a nem meggyőződéses versenyzők, akik viszont hozzák magukkal a hagyományos értelemben vett beidegződéseket is.

Vegán Király
Cím: 1056 Budapest, Váci utca 61.

süti beállítások módosítása