English

Egy nap a városban

Egy eldugott pékség Budapesten, ahol megváltozott munkaképességűek olyan sütnek, hogy hű

szucsadam 2019 február 15.

A vadkovásszal dolgozó, adalékanyagmentes, tehetséges pékségek száma néhány éve megugrott, majd hirtelen meg is rekedt azon a szinten. Az őket követő próbálkozások sokszor erőtlenek voltak. Nagy sajnálatomra nem jártunk velük úgy, mint speciality kávézókkal, amik szépen, töretlenül terjeszkednek az eleje óta.

Viszont jön a második hullám, ott, ahol nem is számítanál rá.

A Bake My Day pékséget látogattam meg, az Őrmezőn. Nem könnyű megtalálni térképpel sem, véletlenül rábukkanni pedig lehetetlen. Az M1-M7 bevezetőn kell letérni, ha mindenféle buszsávokon át, meg behajtani tilos táblákkal szegélyezve megtalálhatod azt a vékony ösvényt, ahol befurakodhatsz autóval. Talán a sínek másik oldaláról, a Kelenföldi pályaudvarról egyszerűbb ide megérkezni, mint a bevezető autóútról.

Itt a panelházak alatt találhatunk különös épületeket. Én például sosem láttam még ilyen félelmetes női-férfi fodrászat hirdetést. Te is futnál, ha fennék a beretvát:

dsc05897.JPG

De könnyen megtalálható a Bake My Day, ami azért sokkal barátságosabb:

dsc05879.JPG

Odabent szuper kovászos kenyereket, remek kakaós és sós csigákat, isteni kalácsot kaphatunk.

A termékek egyértelművé teszik, hogy ez kérem Budapest következő élvonalbeli péksége, az állagokon, ízeken egyértelműen érezni a magyar kézműves pékek hatását. Ekkor még nem tudtam, de a pékség vezetője, Takács Zoltán tényleg dolgozott Józsinál, és több más képzésen is részt vett, külföldön is tanult mesterektől, mielőtt elvállalta az üzem vezetését. Olaszországban is dolgozott pékségben, ahol fizetségként egy kis befőttesüvegben kaptak egy kis kovászt. Ma is ebből dolgoznak, vagyis ezen a helyen 52 éves kovászból készítik a kenyeret (amit azóta persze megváltoztattak a magyar gombák és baktériumok).

Őskovász!

dsc05996.JPG

dsc05994.JPG

És most jöjjön a csavar: a pékségben megváltozott munkaképességűek dolgoznak. Ezeket a csúcsminőségű, az elhivatott pékeknek is büszkeséget okozó termékeket olyanok valósították meg, akik már-már azt gondolták, hogy sehol sem lesz rájuk szükség.

Itt a második vonal: legutóbb a Vakok Iskolájáról írtam, ahol baromi jó dolgokat sütnek látássérült és vak fiatalok. Az ott készült termékeket nem értékesítik, csak kiképzik azokat, akik aztán az olyan pékségekben dolgozhatnak, mint a Bake My Day.

És a Bake My Day bővül rendesen. Öt éve indultak azzal, hogy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztassanak, kezdetben épülettakarítással foglalkoztak csak, 8 fővel. A második évben is csak 15 főre bővültek még. Tavaly viszont már 110 embert foglalkoztattak, idén pedig 130-ra tervezik emelni a számot: nyitnak egy új látványpékséget a XII. kerületben a Böszörményi út 34. alatt. Együttműködést terveznek a Vakok Iskolájával is. Persze nem mind a 130 ember pékségben dolgozik, a cég továbbra is ad call centeres és takarítói munkát is, mindenkinek olyat, amihez affinitása van.

Az érdekes a történetben, hogy egy nonprofit cég áll a dolog mögött. Ami azt jelenti, hogy ha kifizetik a béreket, meg a költségeket, akkor nem illik nyereségnek maradniuk. Pedig ők piaci szektorban versenyeznek, tehát jócskán lenne nyereség, ha hagynák. Így viszont folyamatos bővítésre, fejlesztésre vannak “kárhoztatva”, emiatt nyílik többek között idén a második pékség is.

A fél kilós kenyerek 380 forintba kerülnek, akár van benne például dió, akár nem. Havonta 3,5 tonna lisztet sütnek el. Nagyjából annyit keres náluk egy megváltozott munkaképességű pék vagy segéd, mint amennyit a piacon keresne, a több selejtet, nagyobb odafigyelésű vezetést, rehab mentort és lassabb munkát ellensúlyozza az állami bértámogatás és persze a már említett piaci alapon meghatározott termékárazás.

A jó pékek második vonala tehát az ilyen pékségekből érkezik, a pékek új generációja megváltozott munkaképességű lehet.

Jobbat fognak sütni, mint a hazai pékek nagyon nagy része. Sőt: már most sokkal jobbat sütnek. Ezt teszi az elhivatottság.

Akit a háttérpékség munkája érdekel, itt megnézheti az Esély c. műsor ide vonatkozó adását, a második blokk 5:10-től.

Bake My Day
Cím: 1112 Budapest Kérő utca 3/b

süti beállítások módosítása