English

Egy nap a városban

Egy nemvegán hely, ami mégis hatékonyabb, mint tíz vegán

szucsadam 2019 február 07.
Címkék: gasztro vegán

Hallhattunk arról a különös jelenségről, hogy a vegán mozgalmak, és a veganizmus terjedése ellenére a nyugati világban nem csökken a hús fogyasztása. Ez a jelenség pont arra utal, amiről korábban már írtam: a vegánok a saját életükön belül megvalósítják ugyan a környezetünk számára fontos változásokat, de egyszerűen nem tudják megszólítani azokat, akik erre nem érzékenyek annyira. És minél jobban tolják a bűntudat-szekeret, minél inkább a többiek felett állóknak gondolják magukat, a többiek annál inkább ellenállnak, még az sem kizárt, hogy több húst esznek.

Pedig a cél az, hogy mindenki kevesebb húst egyen. Ha mindenki kihagyna egy húsos étkezést egy héten, már az is több állatot mentene meg, mint ez így.

Mi a megoldás? Szerintem a Lövőház utcában belefutottam egy jó példába: a Good Karma.

A hely nem vegán. Nem is gluténmentes. De majdnem mindegyik: az étlapon például olyat látunk, amit sehol máshol. A nemvegán ételek vannak ellátva külön jelzéssel, így minden más, amit látunk, természetszerűen vegán. Not added gluten: ez pedig azt jelenti, hogy ők ugyan nem tettek az ételbe glutént, de mivel a konyhán egyébként dolgoznak gluténnel, ezért nem írhatják rá az ételre a gluténmentes jelzőt. Aki annyira nem érzékeny erre, az ehet.

És hogy milyen a kaja? Baromi jó. Az étlap izgalmas, amolyan “rakd össze magad” stílusú, de közben az alapok és a feltétek nem merülnek ki a “rizs - üvegtészta - rizstészta” vonalon. Az alap lehet wrap, saláta, rizs és dosa roll, de ennél sokal többről van szó, mert ezek eleve tartalmaznak szuper összetevőket:

ke_pernyo_foto_2019-02-07_12_11_41.png

ke_pernyo_foto_2019-02-07_12_11_54.png

Erre jönnek a feltétek, meg mellé a köretek. Én egy basmati bowl-t kértem pure veg feltéttel és egy édesburgonyatalléros köretet chili chutney-val. Imádtam a sült zöldségeket, a friss, zöld alapanyagokat, a visszafogott indiai fűszerezést (akármilyen oximoron is legyen ez). Vannak még levesek, édességek, de minden olyan, hogy elolvasva alig várod, hogy kipróbáld.

A tányérok, evőeszközök, az elviteles tálak mind-mind komposztálhatóak. Még az átlátszó, egyébként a műanyagtól látványra és tapintásra semmiben sem eltérő fedők is - ezek ugyanis nádcukorból készültek (elvitelnél van egy plusz 50 forintos környezetvédelmi többletköltség, ez a drága, lebomló tető ára), a dobozok kukoricából. Hát így kell ezt.

Sajnos az üditők között vannak egyszer használatos műanyagosak is, amiket a boltban riszájklingolnak ugyan, de mégis egy fokkal jobb a pannonhalmi ásványvíz, amit szintén kapni: ezeket az üvegeket külön gyűjtik, a cég pedig elszállítja tőlük, hogy maga használja fel újra a masszív csomagolást. A helyen ballonos clearwater is van egyébként, készít sajátmárkás termékeket ide a Fű Juice és a POPS! is, utóbbi merészebb mangó-chili ízesítéssel.

51178833_580488835748276_2363464075708465152_n.jpg

A good karma egy felfogás: arra utal, hogy minden kölcsönhatásban van egymással, és amit teszünk, az visszahat ránk később. A hely praktikus célja pedig az, hogy olyan családok is tudjanak egy helyen enni, ahol többféle meggyőződés és érkékenység is előfordul (bár elég kicsi a hely, egy nagyobbacska család meg is tölti, de tervezik a terjeszkedést). A konyhán több indiai szakács is dolgozik, a falon pedig egy felirat, a good karma szanszkrit betűi világítanak. Miközben a dizájn friss, játékos, színes, benne van minden, amiről a hely szól.

dsc_9413.png

Hogy ezt nem lehet sehogy megfogni? Igaz. Nem egy könnyen érthető címke, nem egy szélsőség, nem egy vallás. Azoknak, akik úgy akarnak jobban, kisebb károkozással élni, hogy közben nem feltétlenül szeretnének sehová tartozni ezzel. De még inkább: akik jót akarnak enni. Mert erről szól: bemegy ide húsevő, és kér vegán kaját, mert miért ne? Épp olyan jó, csak közben más szempontból jobb. Legközelebb meg, ha arra vágyik, húst is eszik.

A helyen erős a kiszállítás, a Wolton keresztül juttatják el (kizárólag) az étterem közeli címekre a kaját, amit akár öt perc alatt elkészítenek. Ez fontos volt: akár pár perc alatt a futár kezében a frissen elkészült étel, ami nem sokkal később a célnál is van.

Good Karma Kitchen
Cím: 1024 Budapest Lövőház u. 19.

Ha érdekelnek a vegán témában írt nemvegán posztjaim, ide kattints.

süti beállítások módosítása