English

Egy nap a városban

Budapest, a bronz gerillaszobrok második fővárosa

szucsadam 2018 november 10.

Mihajlo Kolodko vagy Kolodko Mihály kárpátaljai, anyai ágon magyar származású szobrászművésznek, miután Budapesthez közel költözött 2017-ben, sorra jelentek meg művei a magyar fővárosban. Na nem mintha a művész eredeti szakmai érdeklődése, a monumentális szobrászat gyakorló mestere lenne, és egymás után öntené magából a lovasszobrokat meg a pálmafaágat tartó nőalakokat a városba. Tudtommal a legnagyobb szobra a Dunakorzón látható, Roskovics Ignácot ábrázolja. Ugyanez a szobra Ungváron is látható egyébként.

A többi budapesti köztéri szobra apró. Kicsike. Szinte gyűszűnyi. Néhány gyűszűnyi.

5e5feac8a45c0dbacf4561eb50a659d1_1_1.jpg

Fotó: Katie G., kozterkep.hu

Ki ne látta volna már a Főkukacot, a Bem rakpart 15. előtt? Tudtátok, hogy annyira szeretjük A nagy ho-ho-ho horgász csalijából készült alkotást, hogy télen sapkát és sálat kötünk rá?

És a Szabadság tér 10. előtti Breki megvan? A városligeti Vajdahunyad vára melletti piszoár? Liszt Ferenc, a reptéren 2A Terminál felé sétálva? Halott mókus a Columbo szobor mögött? Bem rakpart 27 előtti orosz tank, Ruszkik haza felirattal? Na jó, az nincs, azt ellopták.

Ezt biztos nem láttátok még, a legújabb:

dsc03756.JPG

Ez a Dohány utcai Zsinagóga előtt, egy oszlopra applikálva látható.

Kolodko Mihály, a monumentális szobrász elérte, hogy az anyagspórolás elvének betartása mellett a lehető lagapróbb monumentális alkotásokat készíthesse. Ezzel egyrészt sikerült elérnie, hogy gerillaművészete nem tette tönkre anyagilag, másrészt relativizálta az a fogalmat, hogy “nagy”.

(Meg amúgy is, minden nagy szoborról készül ilyen apró másolat, terv, és mivel nagy szobrokra már nem nagyon van megrendelés, maradtak ezek. A legtöbb Ungváron, de Budapest is kezd felzárkózni.)

A művész szerint elmúltak már azok az idők, amikor a szobrok készítését központilag rendelik meg.

Alkotásai annyira megtetszettek mindenkinek, hogy több esetben is eltűnt több műve. Mekk Elekből már a második van kint a Széll Kálmán téren. Ha mondjuk 350 kilogramm bronzt használt volna a művész, minden bizonnyal egyet sem loptak volna el az évek során. Így azonban nagyon is.

A művész budapesti és ungvári munkái most egy helyen megtekinthetőek, a Kahan Art Space-ben. Ha jól emlékszem, ugyanitt korábban egy olyan kiállítótér volt, aminek az egyik termét - aminek utcára nyíló kirakata is volt - alvás céljából kibérelhette bárki. Nem sok embert láttam éjszakánként a kirakatban aludni, ez a művészeti performansz valószínűleg nem jött be, mert ezután vette át a helyet a Dr. Kahán Éva Alapítvány, az emberi jogok védelmezőjeként ismert jogász emlékét ápoló, művészetpártolással és hátrányos helyzetű fiatalok támogatásával is foglalkozó szervezet.

Az itt látható szobrok csak másolatok, az eredetik továbbra is Budapest utcáin, illetve magánszemélyek ágya melletti polcon, levélnehezékként kapnak helyet. A művész, úgy tűnik, fáradhatatlanul gyártja nekünk a titokban kihelyezett, mély üzenetektől mentes, de szerethető szobrait, amiket elsőként megtalálni egy új játék lehet a városban.

süti beállítások módosítása