English

Egy nap a városban

Gödöllőről indult útjának a legcsodálatosabb magyar streetfood - Gulyásbomba

szucsadam 2018 augusztus 30.

Mert hát emberek. Mi lenne egyértelműbb magyar étel a pörköltnél, nevezzük akár csirkepaprikásnak, akár bográcsos marhának? Pacalnak. Vagy a lecsónál? Mi lenne jobb vegán étel a lecsónál, ha már itt tartunk? Már hogy a vegán gasztronómia robbanásra gondolok, amikor azt írom, "itt". Nem a pacalra.

Vajon mit tegyünk, hogy ezek a mára sokszor már csak kellékként, színesítőként szereplő ételek, amik sültek és főzelékek mellett jelennek meg éttermekben, újra főszerepet kapjanak? Tök egyértelmű: töltsük bele egy kiflibe. Legyen streetfood. Kézbe vihető, villa nélkül ehető. Egy kifliben ráadásul megvalósul az automatikus tunkolás eszméje is. Már tunkolni sem kell, csak harapni. Ennél magyarabb, ennél ízesebb hotdogot nem kapsz a világon.

dsc01933.JPG

És Gödöllőn megcsinálták. És ez hagyján: megcsinálták, jól. Megpirított, kívül ropogós, belül puha kiflibe. És nem folyik, nem fröccen még csak össze se ken senkit, a készítőjén kívül. Méghozzá azért, mert a pörkölteket, lecsót előre betöltötték egy műanyag bélbe, lezárták, és fagyasztóban, majd pedig egy részüket sous-vide kádban tartják hidegen, illetve melegen.

dsc01950.JPG

A kiflit megmelegítik, kissé megpirítják a szélét, majd hot-dog falloszra húzzák (bocs, nem tudom a gasztrotechnikai kifejezést), ezt megismétlik, majd beleteszik a kolbászra hasonlító, lezárt töltelékadagot, egy ollóval kivágják, kinyomják a lényeget, a többit eldobják. Pont annyi, nem több, mindenhová jut, a végébe is, csodálatos.

Instant tunk.

És mindez baromi jó áron. 690 a lecsós, csirkés, disznós verzió, 790 a marhás és a csülkös-pacalos verzió. Ez utóbbit pedig muszáj megénekelnem külön, mert annyira baromi jó:

Isten áldja, aki ezt a szaftos, hedonista, belsőségekben és lábakban gazdag dolgot beletöltötte arra a kis helyre!

Lehet kérni csípőspaprikás kiflit is (meg korpásat, azt még nem próbáltam), és nem finomkodnak, ez tényleg csíp. Kérhetünk csalamádét is, amit - nem fogjátok kitalálni - szintén kifliben tálalnak. Egy szem nem csöppent le a földre. Semmiből. A szalvéta is csak úgy mutatóba maradt. Egy kifli elég, ha nem vagy nagyon éhes, főétkezés gyanánt kérjünk kettőt.

A szóda ingyen van. Tényleg.

dsc01932.JPG

A kifli pedig elindult hódító útjára, már három helyen is lehet kapni az országban ilyet, főleg a Balatonnál, meg persze fesztiválokon. Franchise, persze: a kiflit és a Gödöllőn elkészített kolbászkákat simán el lehet utaztatni, innentől már csak egy kis kézügyesség a kiflik üregítése, a vizes kádat mindenki be tudja állítani, gyakorlatilag hibátlan pörköltes kifliket lehet készíteni, bárkinek, bárhol. Ki hitte volna, hogy a tökéletes magyar streetfood nem Budapesten készül majd el, hanem a gaszronómiai lelőhelyekről egyáltalán nem híres Gödöllőn. De itt készült el.

Csak nehogy hozzájuk is elérjen Sisi szele, és elkezdjenek ibolyás kifliket árulni.

Vegán-teszt: mivel a kifli kenyértésztából készült, így són, liszten és vízen - és az állagát látva gondolom élesztőn - kívül mást nem tartalmaznak, ezért a lecsós kiflit vegánok is fogyaszthatják.

Gulyásbombázó Gödöllő
Cím: 2100 Gödöllő, Petőfi Sándor tér 15.

Hamarosan lesz egy poszt "Egy nap Gödöllőn" címmel, így ha ellátogattok ide, lesz egy tippgyűjtemény is nektek

süti beállítások módosítása