English

Egy nap a városban

Már kapható Budapesten az empátiával dúsított víz - Empathy Cafe & Bistro

szucsadam 2018 augusztus 09.

Nagyon különleges kávézó nyílt a héten az Arany János utcában, a metrómegállónál.

A Vöröskereszt a saját székházában nyitott egy földszinti egységet, ami lehetne egy erőtlen próbálkozás is a támogatások kiegészítésére, ahol felmelegített izéket árulnak erőtlen löttyökkel, de a helyzet az, hogy

baromira nem az. Sőt, a hely kimondottan jó.

Egyrészt profi barista dolgozik a kávépultnál, ezt fényesen bizonyítják a tetoválásai is.

dsc01568.JPG

A kávé egyébként remek, újhullámos, szelíd pörkölésű, ultrasavas verzió, egy Costa Ricában élő magyar, Bányai László saját kávéja, amit Magyarországon pörkölt a Lucky Cap. Megőrülsz, de ez egy TÉNYLEG magyar kávé. A kávégép származása is érdekes: a Second Chance-től rendelték, Olaszországból, ezek a berendezések elítéltek által felújítottak, nehézfém-alkatrészeket nem tartalmaznak.

A nyitás napján, és utána is minden nap itt lehetett találkozni Bezerics Dániellel, a kicsit Budapesten, de inkább a Balatonon működő Paletta tulajdonosával. Hoppá: ő tanácsadóként és beszállítóként is részt vállalt a kávézó megszületésében, méghozzá ingyen adja a tanácsait. Viszont a neve garancia arra, hogy tényleg jó dolgokat lehessen itt enni-inni.

Enni például ezt: "DOP lángost" árulnak a helyen, és noha sok emberrel beszélve sem sikerült pontosan rájönnöm, miért lett a neve a cuccnak Denominazione Origine Protetta, vagyis olaszról fordítva Védett Földrajzi Megjelölésű Lángos (magyar alapanyagokból, Dániel agyszüleményeként jött létre), de nagyon jól sikerült. Hosszú kelesztésű tészta, hasonlít a római pizzatésztára, amit olajos jellege miatt a lángoshoz is lehet hasonlítani. Már nem az olajban úsztatottra, persze.

Bezerics Dániel szörpjeit is lehet itt kapni, magnéziummal és az itallap szerint empátiával dúsított, szűrt vízzel. Ásványvíz, palackos italok itt nincsenek, egyáltalán.

dsc01483.JPG

Az Empathy filozófiája elég nagy vállalkozás egyébként: mindenkire szeretnének tekintettel lenni. Ez odáig könnyű, hogy mindenkit szívesen és örömmel kiszolgálnak, de a hely ezen túllépne. Kerekesszéknek egy kényelmes feljáró és mosdó is található itt, ahogy egy szintén kényelmes pelenkázó is van hátul. A hallássérülteknek két indukciós hurkot alakítottak ki, aminek segítségével a hallókészülék számára lecsökken a környezeti zaj, és a felszolgáló hangját erősebben hallják. Szóval egy rakás dolog megvalósult, később majd az ételválasztéknál is szeretnének mindenféle ételallergiára, érzékenységre tekintettel lenni.

A citromos keksz - és a nagy melegre való tekintettel most épp az egyébként decinként száz forintért kínált szűrt víz is - ingyen van, ezt azért említem meg külön, nehogy kihagyjátok. Mármint a kekszet, baromi jó. A hangulatról annyit, hogy a hátsó rész vetekedik egy modern kaliforniai open office-szal, tágas tér, nagy asztalok egybetolva (a dizájnról az Én Menő Lakásom oldalon írtam bővebben, érdemes azt is elolvasni, ha többet megtudnál a helyről).

A hangszórókból az ilyen helyeken megszokott zenék mellett időnként szólhat Apocalyptica és a 90-es évek grunge-a is. Igen, a Smells Like Teen Spiritről beszélek.

Szóval jó hely lesz ez, most még eléggé soft opening időszak van, picit akadozós, picit termékhiányos az állapot, de laza a hangulat, jót lehet dolgozni a hátsó részen (nagyon durva légcsere zajlik, úgyhogy harapni lehet odabent a hűvös, tisztább oxigént), és persze a fogyasztásotokkal automatikusan támogatjátok a Vöröskeresztet. Az épületben nemrég nyílt egy Pizza Hut is, azokkal a vásárlásaitokkal is támogatjátok persze a Vöröskeresztet, aki a bérleti díjat szedi be, de azért itt direktebb a kapcsolat (meg a Pizza Hut úgyis szeret bezárni Magyarországon, fura is, hgoy most meg nyitnak).

dsc01481.JPG

Egy külön falon a cégek, amik termékekkel, anyagilag, ajándékkal vagy kedvezménnyel támogatták a hely létrejöttét:

dsc01460.JPG

Empathy Cafe & Bistro
Cím: 1051 Budapest Arany János u. 31.

süti beállítások módosítása