English

Egy nap a városban

Ha azt gondoltad volna, a gin+tonic egyszerű ital - Good Spirit Bar

szucsadam 2018 június 27.
Címkék: alkohol gasztro

dsc00660.JPG

Na, erről a helyről már vagy másfél éve tervezek írni nektek, de valahogy sosem sikerült megragadnom az alkalmat. Lévén egy olyan vendéglátóegységről beszélünk, ahol négy méteres polcokon állnak hosszan az egytől egyik különböző üvegek, tele valami különleges minőségű párlattal, amiből ezerféle koktélt készítenek a bartenderek, egy átfogó véleménycikk elkapkodott lett volna. Folyamatosan, másfél éve.

dsc00605.JPG

Úgyhogy mit tesz ilyenkor a blogger? Egyszerűsít!

dsc00627.JPG

Nyár van, beültem csapatmegbeszélésre Ágival, aki rögtön rendelt nekem is: gintonik (nála így megy). Nem, nem ez a hely specialitása, hanem a több mint 700 féle whisky, és még ki tudja mennyiféle mindenmás, amiket sokszor olyan dolgokban tálalnak elénk, mint a gumiflamingó vagy a fürdőkád. De komolyan:

dsc00652.JPG

dsc00654.JPG

(Ezek többek között a signature koktélok, amik csak az adott helyre jellemzőek)

Lehetetlen mindent végigpróbálni. Mire belemerülnék, azon kapom magam, hogy szakértő lettem. Úgyhogy egyszerűsítsünk: gintonik.

dsc00590.JPG

Van egy külön gintonik-lap. Ezen láthatóak a különféle ginek, mellé pedig az ajánlott tonik. Hát igen, itt ez sem úgy megy, ahogy megszoktuk. A gineket - amikről ugye annyit kell tudni, hogy borókával vannak ízesítve, és mindenféle fűszereket is tartalmazhatnak, ezektől van egyáltalán ízük - a helyen még pluszban ízesítik, mikor mivel, és egymástól homlokegyenest eltérő tonikokat párosítanak melléjük. Mi kikértünk kettőt, ami egyből megmutatta, mennyire nem mindegy a dolog.

Az én ginem (Gin Mare) egy erőteljes, fűszeres példány volt, míg Ágié (Nikka Coffey) egy lágyabb, selymesebb példány. Valamennyire utal is erre, hogy míg az enyémben rozmaring és paradicsom, addig Ágiében citrusok és boróka volt a kísérő. A tonikunk viszont épp ellenkező előjellel érkezett: Ágié (East imperial yuzu tonik) egy meglepőbb ízű példány, míg az enyém (1724, a név a gyártás tengerszint feletti magasságát jelöli) egy abszolút édeskés, jól csúszó ital.

A poharat úgy hozzák ki, hogy csak a gin és a jég, valamint a kísérő ízesítés van a pohárban, meg persze egy fém szívószál (éljen a környezetvédelem), a tonikot mellé adják üvegben, hogy tetszés szerint hígítsd. Nem kell sok, az üveg harmada már tökéletes egyveleget alkot. Kiemelném még, hogy az egész előtt kapunk hűtött vizet és pattogatott kukoricát, ez minden vendégnek alapból jár. A poharak pedig a gines palackokhoz illenek:

dsc00641.JPG

Ági törzsvendég, neki a konyha is nagyon bejön, én nem próbáltam. De amit még imád itt, hogy ha hazavinnél éjjel fél tizenkettőkor egy üveg piát, kinyitják neked a szomszédos párlatboltot - ami ilyenkor bezárt már -, és adnak neked bolti áron.

A Good Spirit Bar ugyanis egy kis whisky-boltból nőtt ekkorára. Eleinte WhiskyNet néven egy webshop volt, ami kiegészült egy 60 négyzetméteres bolttal a Veres Pálné utcában. Az vált végül ezzé: egy nagyobb, szebb bolt, valamint vele egybeépítve egy gyönyörű párlat-szentély.

Ha kíváncsiak vagytok, mit lehet kihozni a koktélokból, ide is érdemes eljutni, hatalmas a választék, és egyben megvalósul az, ami korábban nálunk sokáig elképzelhetetlen volt: az élményalapú koktélozás, vagyis hogy a vendégek kapnak valami pluszt az ital mellé. Mondjuk gumikacsát.

Good Spirit Bar
Cím: 1053 Budapest Veres Pálné utca 7.

süti beállítások módosítása