English

Egy nap a városban

Ez volt nekem idén a Múzeumok Délutánja

Fogadjátok szeretettel Ági és Ráró közös posztját. Hogy ki Ági, nem kell már leírnom, megtettem három éve. Azóta az Egy nap a városban csapatának tagja, és a csapatépítő túráinkat szervezi nagy profizmussal és odaadással. Hogy ki Ráró, azt lent láthatjátok. Ma Ági ír posztot, aminek nagyon örülök, mert hiányzott már egy női hang az Egy nap a városbanról. Ágiról és Ráróról készült képpel indítunk.

309338_10150372545703243_1273464721_n.jpg

Van évente két olyan kultúrprogram, amely olyan nagy flash számomra, hogy ehhez igazítok mindent. Az egyik a KÖN, azaz a Kulturális Örökségnapok, ami minden évben szeptember 3. hétvégéjén kerül megrendezésre, a másik pedig a Múzeumok Éjszakája. Ez utóbbi mindig a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton van. Idén a városi berregéssel egy időben, így hát csütörtökön elszöktem a redbull elől vidékre, de szombaton visszajöttem,

direkt a Múzeumok Éjszakája miatt.

ÉJSZAKÁJA: ott van a nevében, még a rövidítésben is: muzéj. Hagyományosan 18:00-02:00 között tart ez az esemény, kivéve a zsidó vallási intézményeket, ahol megvárják, hogy véget érjen a Szombat, és csak utána nyitnak ki este 10-kor. Az elmúlt években már 1-2 múzeum hamarabb elkezdte a programokat, hogy mindenki sorra kerüljön.

Ehhez képest idén a rendezvény weboldalán nincs kiírva semmi:

1_1.png
Jó, hát akkor biztos mások is már fejből vágják a program idejét.

Az elmúlt hetekben nagyon sűrű napjaim voltak, így nem volt időm megtervezni ezt a különleges éjszakát, ahogy a korábbi években tettem. Pedig egyre több helyen látni már regisztrációhoz kötött programokat – ezek általában a legérdekesebbek, viszont több héttel előre már betelnek. Délután pár órát szundikáltam is, hogy rápihenjek a fárasztó ÉJSZAKÁRA, majd lelkiismeretesen végignéztem a weboldalon

mind a 61 budapesti múzeumos aloldalt és kiírtam egy papírra, ami érdekel.

Tudom, van az app, de azzal is kábé ennyi idő lett volna (1,5-2 óra), és mi van, ha az éjszaka közepén lemerül a telefonom? Ezért az oldschool módszer. Ezt kérem szépen meg kell okosan tervezni, hogy ne utazással teljen az egész éjszaka. Mondom: éj-sza-ka. Érdemes az egy kupacban lévő programokon részt venni. Fél éjszaka Buda, másik fele Pest, és mindig kimarad a betervezett programoknak legalább a fele így is. Elmentem még egy társasjáték klubba (szombati kihagyhatatlan programom), utána felpattantam Ráróra...

307607_10150371911273243_462334490_n.jpg

...és eltekertem a Clark Ádám térig. Bicó le, Siklóval gyorsan fel a Budavári Palotába, Széchényi Könyvtár, Nemzeti Galéria, utána a Várkert Bazár által szervezett „Nyugati pincerendszer és a mikve” túrára is odaértem, hurrá, ezer éve terveztem már. Jöhet a pesti oldal.

Ekkor hívott egy barátom, hogy becsatlakozna, gyere, persze, előttünk van még az éjszaka. Innentől nyilván igazodok, jó társaságért cserébe kompromisszumot is hoz az ember lánya. Menjünk valami zsidó helyre, - javasolta ő. Jó! Bár minden héten megfordulok a Dohányban, de szívesen megyek oda ilyenkor is. Meglepett, hogy fél 12-kor már nem volt az a nagy tömeg, ami a korábbi évekre jellemző volt, de gondoltam, hogy a nagyja már nyitáskor ott tolongott. És valljuk be: az időjárás sem vonzotta annyira az embereket, hogy cidrizzenek a kultúráért egész éjjel. Egyik zsinagóga a másik után, de most már együnk is valamit, mert éhen pusztulunk. Praktikusság-alapon választottunk lángost és sült édesburgonyát, de megfeküdte a gyomrunkat. Mindent a gyorsaságért és a kultúrárt!
00:45 Ági, mi van még a listádon? Gyors tervezés, majd a Liget felé vettünk az irányt. Ekkor ért a sokk:

Mindenhol bezárt ajtókat, sötétbe burkolózott épületeket találtunk

és nulla kiírást a nyitvatartást illetően. Az elsőnél még csodálkozás, majd futás a következőre. Ott is. Mással is összefutottunk, aki ugyancsak a kerítéstől sóvárgott befelé. És így tovább, amíg hajnal kettő nem lett, vége a Bezárt Múzeumok Éjszakájának, lehet menni haza aludni. Katarzis? Hát az nagyon elmaradt. Biztosan voltak olyan múzeumok és intézmények, amelyek lelkiismeretesen végig nyitva voltak. Pechünkre nem azokat választottuk, rosszul priorizáltunk.

Másnap délelőtt mivel még mindig ezzel a csalódottsággal ébredtem, újra rámentem a webodalra, hogy megnézzem, mennyire voltam hibás a dologban. Ha egy konkrét múzeumra mész rá, akkor ezt látod:

2_3.png

A programok pontos időpontját kiírják, de az állandó/időszakos kiállításét nem, hiszen az folyamatosan nyitva van az esemény ideje alatt, folyamatosan látogatható.

Ha még ez sem elég neked és rákattintasz a múzeum nevére, akkor is ennyi infót kapsz – nyitvatartás nuku:

4_2.png

Ebből számomra az jön le, hogy rendesen nyitva lesz hajnali 2-ig. Mert ha más lenne, azt megosztanák velünk. Aha. Meg ahogy azt Móricka gondolja. Bezárt kapuk, full sötétbe borult épületek vártak itt:

  • Magyar Írószövetség (Bajza utca)
  • Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény (Nefelejcs utca)
  • Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum (Andrássy út)
  • Műcsarnok (Hősök tere)
  • Schiffer-villa, alias PAM Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum (Munkácsy utca)
  • Magyar Képzőművészeti Egyetem (Andrássy út)
  • Mai Manó ház (Nagymező utca)

Idén a Múzeumok Éjszakájának miniszteri beköszönője a családok évét hangsúlyozza a muzej főoldalán, ennek megfelelően egyre több intézmény indított már délutántól (sőt délelőtti kezdéssel is) programokat, hogy a gyerekek is részt vehessenek az élményben. Ami szuper, de a korábbi kezdéssel jó lenne, ha a zárás nem követné az eltolódás irányát. Nem lehetne, hogy megmaradjon az eredeti koncepció, a nevéhez hűen?

A manóba!

süti beállítások módosítása