English

Egy nap a városban

Egy hely, amire nem számítasz egy vidéki körforgalom mellett - Igaziolíva

szucsadam 2018 április 13.
Címkék: gasztro vidék olíva

A Másik Boltban kérdeztem rá nemrég, honnan szerzik be az olívaolajat. “Pomázról, Tóth Gusztitól” - jött a válasz, illetve egy rövid összefoglalása annak, micsoda egy helyet nyitott ott egy olívaszakértő.

dsc07941.JPG

A szaküzlet egy régi, a hosszú évtizedek alatt elmozdult, kinyújtózott, de tip-top parasztházban található, amire a tulajdonos ezt írta ki:

dsc07942.JPG

Ebből is látszik, mennyire tartják az emberek hihetetlennek ezt az egész jelenséget. Hogy egy üzlet kizárólag olívaolajat áruljon, abból is vagy százfélét, Pomázon, egy régi házban, és innen jusson el országos ismertségig. Hátul az udvar kedves, odabent a bolt pedig mintha a középkorból lépett volna elő.

Az eladó kedvesen köszönt minket, majd megkérdezi, mi járatban. Miután meggyőztük róla, hogy szeretnénk megismerkedni az olajokkal, és általában mindenre kíváncsiak vagyunk, gyorsan egy sebtében összeállított kóstoló közepén találtuk magunkat. Elhangzott mindenféle okosság, hogy az olívaolajat 24 órán belül, de lehetőleg még korábban, a leszedés után ki kell préselni, hogy ők leginkább spanyol olajakat árulnak, mert ezeknek a legjobb az ár-érték aránya, hogy a korai és a késői szüret között mi a különbség a kóstolásnál (a korai jobban csíp, hogy pongyola legyek), és hogy milyen jó érzékkel választ Guszti olajat a különféle vásárokon a világban.

Azt ne higgyétek ugyanis, hogy az itt kapható olajok valami interneten rendelt konfekció tucattermékek. Sokat közülük még akkor vásárolt meg Guszti, mielőtt véglegesen palackozták volna, és mielőtt megmérettetett volna a cucc különféle versenyeken. Van, hogy a vásárlás pillanatában még csak “pult alól” kóstolt termékről van szó, de mire Pomázra érkezik, már rajta van három plecsni az üvegén: aranyérmek, díjak, elismerések.

Mivel nem tudtam, hogyan festhet egy olívaszakértő, a fejemben nagyjából a turbó-sommelier és a megélhetési gasztronómus közé helyeztem el a képet, tudjátok, mint a Lecsó című animációs filmben a kritikus figurája. Épp ezért lepődtem meg a harmincas, de gyilkoló éveit már hátrahagyó szamuráj imidzsen, amit Guszti azzal tetézett meg, hogy időnként az olívaolajok mellett elhaladva a tenyerébe loccsantott egy adagot, és felszürcsölte. Őt láthatjuk a bal oldalon:

dsc07954_1.JPG

“Á, ez mennyire grapefruit, itt, fent, az orromban, oda jön” - kiáltja oda az alkalmazottnak, aki elmondja a saját véleményét az adott tételről, és megy tovább a nap. Én ezt annyira nem érzem, bár igyekszem, mégis, borkóstolós múltam ellenére halványan tudom csak megkülönöztetni egymástól az olcsóbb és drágább olajokat.

Berohannak Guszti gyerekei is egyszercsak, körbefutkároznak, aztán ki. A segítőnk nem esik ki a szerepből, eddigre már vagy tíz olajat megkóstoltunk, és továbbiakat ajánl. Továbbra sem fizettünk semmiért, és továbbra is egyszerű érdeklődők vagyunk. Ez itt mindenkinek jár.

dsc07951.JPG

És az olívák kifejezetten jó áron vannak itt. 3000 forintos literáron is nagyon jót kapunk, gyakori a 6-7 ezer forintos literár, és van egy-két csúcsolaj, amik ennél is picit drágábbak. Viszont itt előtte megkóstolhatod, kiválaszthatod a kedvencedet, és garantáltan élményszámba menő, nemes, és persze valódi olívaolajat vihetsz haza. Alig van olyan élelmiszer a világon ugyanis, amit ennyit hamisítanának, így a megbízható forrás mindennél fontosabb.

Hát tessék: a megbízható forrás nekünk Guszti, aki pedig szakértelmével felkutatja a megbízható termelőket. Amúgy érdemes elolvasni a honlap összes karakterét, elég átfogó képet kapunk majd az olívákról. Utána már csak menni kell, kóstolni.

Nem teljesen ide tartozik, de témába vág, hogy hamarosan Görögországba utazok egy kis családi olívafarmra, ahol állítólag orvosságként is használható olajat szüretelnek. Utánajárok.

Igaziolíva
Cím: 2013 Pomáz, Kossuth L. u. 48.

süti beállítások módosítása