English

Egy nap a városban

Végre egy vagány + félelmetesen jó vegán hely - Matrjoska Kroshka

szucsadam 2018 április 03.
Címkék: gasztro vegán

Volt egyszer egy Matrjoska. Egy szuperjó orosz bisztró, ahol egyszerű, megfizethető és jókedvű orosz ételeket ehettünk, gyönyörű környezetben. Aztán egy nap az étterem bezárt. Nem üzleti vagy törvényi okokból: Natasa, a tulajdonos, vegánná vált és alkoholt sem ivott már egy ideje, és lelkiismeret-furdalást érzett, amiért hússal és vodkával tömi a vendégeket. Azért tudjuk ezt ilyen pontosan, mert kitett egy videót is, amiben mindezt elmondja.

Mindenesetre különös egy étterembezárás volt ez.

Mi ugyan nem tudtuk, de a zárás utáni időszakban, még a Lőrinc pap téren elkezdtek ezerrel dolgozni egy vegán étlapon. Lefőztek vagy 100 féle levest, próbálgatták a pelmenyit, és még sok minden mást.

Az eredmény a Kálvin téren egy az előzőnél sokkal kisebb bisztrócska, nyitott konyhával, jó hangulatú belső térrel, és csaknem full vegán kínálattal - egyedül a méz használata miatt nem lehet vegánnak nevezni egyes ételeket, ezt itt nem tartják állatkínzásnak.

Van vegán hamburgerek többféle bucival és “húspogácsával”, meg pelmenyi pohárban, és háromféle leves (amit abból a százféléből választanak ki, ami a repertoár egyébként).

dsc08046.JPG

Mákkrémleves: édes, sűrű mákkal az alján, finom savakkal és ízekkel a tetején, szuperfinom cucc, nem csak mákimádóknak. A paradicsomleves is nagyon jó volt, nem a világ legjobbja, de azért a top kategória.

dsc08050.JPG

A hamburgerből egy céklásat kértünk (a keresztfiam, Balu kísért el, aki utálja a hamburgert, de ezt szerette). Nekem egyébként eddig ugyanaz volt a bajom az alternatív burgerekkel, mint a rossz minőségű húsos hamburgerekkel: ha a húspogácsa önmagában nem élvezhető, és a szószok, meg a hagyma csak “elnyomni” van ott, akkor az egész csalás, és felesleges erőltetni. Na, itt a céklás kisütött darálmányt csak úgy magában is öröm volt kóstolni.

A pelmenyi pedig ISTENTELEN JÓ.

Az előző helyen is ez volt az egyik zászlóshajója a Matrjoskának, itt is az lesz. De nézzetek csak a pohárra, hát már ránézni is öröm:

dsc08053_1.JPG

Különféle tészták különféle töltelékekkel, nyakonöntve jó erőteljes szósszal, élmény minden falat.

dsc08060_1.JPG

Kókuszgolyó? Meg nem mondanám, hogy vegán, visszafogott a cukorban (bocsánat, mézben), de erőteljes kakaóban. Finom.

Az új helyben az a különös, hogy street foodot árulnak: vegán hamburgert és poharas pelmenyit levesekkel, plusz néha még valami extrát (a hét egy-egy meghatározott napján vannak különlegességek), de néha meghirdetnek egy fine dining vacsorát is. Ugyanott.

Ezek a vacsorák szinte azonnal betelnek, főleg a volt Matrjoska húsevő törzsvendégei foglalják le a helyeket, és elkezdődik egy nagyon komoly vegán örömünnep: fogják a zöldségeket, és különös dolgokat tesznek velük.

Miközben az éttermek vega fogásai rossz esetben a rántott zöldségeken, jobb esetben a grillezett zöldségekben csúcsosodnak ki, addig itt van, hogy ötféle fázisban foglalkoznak egy alapanyaggal. Testes vörösbor is volt a legutóbbi vacsorán, árulta el a pultos, ehhez pedig a modern konyhatechnológia és füstölés teljes tárházát bevezették egy izmos cékla ellen. A sous-vide, a pácolás, a hőfokokkal és sütési idővel játszadozás nemcsak a hús kiváltsága, és van is értelme vele szórakozni: a húsevő vendégek ennél a fogásnál néma csendben ettek, és utána tapsoltak.

El kell mennem egy ilyen lakomára!

Egyébként meg ha erre járok, beugrok majd pelmenyizni. Ez a hely nem vegánoknak van, ez a hely mindenkinek van, aki szeretne enni egy jót. És ez óriási eredmény.

dsc08027.JPG

Matrjoska Kroshka
Cím: 1085 Budapest Baross utca 6

süti beállítások módosítása