English

Egy nap a városban

Gyönyörű termékek, a magyar nyomor széléről

szucsadam 2018 március 09.

Van egy dizájnerbolt Budapesten, ahol egészen különösek a kiállított tárgyak. Első blikkre nem látunk semmi furát, bögrék, képek, pénztárcák, táskák, párnák, befőttek, sőt még egy KIWI nevű társasjáték is.

Én rögtön beleszerettem például a kasírozható képekbe. Ezeket pormentes falfelületre lehet felvinni úgy, mint egy sima tapétát. Benedvezzük a hátulját, és nedves szivaccsal felsimítjuk. A képek gyönyörűek, a Youtube-on látott csodaszép Cigánymesék jutottak róla eszembe. Mintha Orsós Teréz rajzainak gyerekváltozatai lennének, élénk színekkel. És hogy mennyire tartósak? A boltban fel van téve egy a falra már két éve, semmi baja.

Hogy mégis mi a közös a tárgyakban? Az, hogy hátrányos helyzetű emberek készítették ezeket. Ha megvásárolsz egy terméket, segíted a messze, sokszor nagy nélkülözésben dolgozó embereket, és akiknek az Igazgyöngy Alapítvány, a Lámpás 92' Alapítvány, a Down Alapítvány és a Szigony Alapítvány segített elkészíteni a tárgyakat. Munka- és pénzkeresti lehetőség olyan helykre, ahol ebből a kettőből nagy hiány van. A tárgyakról egyenként tudják, ki készítette őket, és a pénz az alkotóhoz folyik vissza - mondják.

Zseniális. Még sok ilyen boltot!

A helyiség egyébként átvevőpontként is funkcionál, az Igazgyöngy Alapítványnak lehet innen küldeni mindenféle hasznos dolgot. Én két bőröndnyi ruhával és gyerekjátékkal érkeztem, amit innen eljuttatnak a "nyomor szélére", ahogy az alapítvány oldalán olvasható.

Nézzetek el, ha tetszik valami, érdemes innen ellátni magunkat színes, szép cuccokkal. Előfordul, hogy ezek az alapítványok a hazai mellett külföldi támogatásokkal küzdenek a gyerekszegénység vagy más sajnálatos állapot ellen, így a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény alapján külföldről támogatott szervezetnek minősülhetnek (ahogy a honlap nyitóképernyőjén olvasható az új törvény értelmében).

Ezt csak azért írom le, mert esetleg fontos valakinek a tény, hogy külföldről kell támogatást szerezni a magyar nyomor megsegítésére, saját hatáskörben nem vagyunk képesek ezt kezelni. Én szégyellem a pofám érte, és nagy tapsot szavazok meg a galériának.

Kabinet Galéria
Cím: 1085 Budapest Kőfaragó u. 15.

süti beállítások módosítása