English

Egy nap a városban

A bolt, ahová nem vásárolni járnak az emberek

szucsadam 2018 március 08.
Címkék: bolt wekerle

Nagyjából három éve írtam először a Másik Bolt nevű helyről. Egy különös üzletet mutattam be, ahol minőségi cuccokat lehet venni, olyan környezetben, ahol ez nem feltétlenül indokolt. Az egyébként imádnivaló Wekerle-telepen.

Azóta párszor megfordultam itt, és minden alkalommal úgy jöttem ki, mintha a szórakoztatásért fizettem volna. Fábi, a tulajdonos mindig finom öniróniával keverve mutatta be nekem a boltja kínálatát, múltját és jelenét, és az akadozó, halk, szinte suttogó beszédéről időközben kiderült, hogy okkal ilyen, így ugyanis hatásosabbak a poénok. Vagy nézhetjük a másik oldalról is, miszerint a temperamentumához igazította a humorát.

dsc07842.JPG

Szóval kijövök a boltból, és mindig megfogadom, hogy megírom ezeket a történeteket, a poénokat, megpróbálom leírni ezt az egész szórakoztató jelenséget. Csakhogy Fábi valahogy úgy csinálja (nem is értem), hogy az ajtón kilépve mindent elfelejts abból, ami odabent elhangzott. Ezért aztán megint vissza kell menned, hogy újra meghallgasd. És így tovább.

Rafinált.

Mi történt vele az első poszt óta? Kibérelte a bolt mellett akkoriban mindenféle elválasztás nélkül működő társasház-kezelő irodahelyiségét is, így egy kávézót is be tudott tuszkolni az ajtón belülre. És mivel nagyon jó kávékat készít, nemújhullámos, jól megpörkölt, olaszos, mégis jó minőségű alapanyagokból - vannak savak meg test meg minden - ezért ez a néhány asztal a Wekerle közösségi terévé lépett elő. Ide be lehet csak úgy támolyogni, ha épp nincs semmi dolgunk, Fábi barátként üdvözöl (még nem láttam nála olyan vendéget, akit ne a nevén szólított volna), elbeszélget velünk.

Csakhogy valahol elszámította magát. Ugyanis a forgalom a kasszában nem annyira látszik meg. Lehet ez attól is, hogy a betérőknek gyakran ad valami ajándékot (“adj valami bort kétezerért” “ezt próbáld ki, ajándék, csak majd mondd el a véleményed”), vagy olcsóbban számít meg valami terméket. Saját magán mulatva újságolja, mennyire jól szórakozik az egészen. Szerintem imádja, hogy ő a béna boltos.

Pedig nem is. Ez inkább egyfajta szándék nélküli imidzs.

Hogy miért mondom ezt? Ezt hallgassátok: a Balatonon is nyitott egy helyet tavaly. Ott például patikamérlegen mérte ki a fröccsöt, hogy mindenki grammra pontosan annyi bort és szódát kapjon, ami jár. Az emberek nem hitték el, hogy ilyen pali van, ezért odamentek megnézni.

Fábi imádja magát nagyon elszámolni, például annak ellenére, hogy szerintem két-háromezer forintos borokat ajánl a legtöbbször, kitett a pultra egy 100 ezer forintos, hatpalackos Demeter borválogatást.

“Hát igen, ez a Tokaj annyira nem jött át itt”

- mondja szinte suttogva.

Máskor meg bejön neki. Például 2015-ben ő már kínált a boltban rovarokat fogyasztásra. Lisztkukacot, tücsköt, mikor hogy. Természetesen nem volt nagy a kereslet a falatokra, meg a Nébih is csesztette (nem volt a bogaraknak besorolási száma, ezért nem lehetett árulni), így abbamaradt a kínálgatás. Erre tessék, most kiderült, hogy egy globális élelmiszerkrach esetén, a jelenlegi fenntarthatatlan állapotok következményeként a rovarok élelmiszerláncba építése egy csomó fejfájástól megmentene minket - állítják kutatások. Nem muszáj ropogtatni, lisztté kell örölni, és máris megvan a tápanyag. Persze a mostanában megszokott narratíva szerint ez támadás lenne a kultúránk ellen, így Fábi rögtön egy témában szakértő rebellis lett, pedig csak három éve mellényúlt.

dsc07857.JPG

Van aktuális mellényúlása is, “meg nem értett zöldségek és gyümölcsök” jeligére tart például finger lime-ot, aminek 48 EZER forint kilója, és senki nem veszi. Hosszúkás gyümölcs, félbevágva és megnyomva kaviárszerű gömbök tódulnak ki az egyik felén, és isteni finom. Hal mellé például különleges kísérő. 2021-ben talán elkapják majd ezért is.

dsc07861.JPG

dsc07867.JPG

Teveteje is van. Csak mondom.

Odakint, a bolt előtt áll egy különleges furgon. Belefér egy vegyesbolt, hűtőkkel, mindennel együtt. Fábi ugyanis szeretne egy új, mozgó boltot, amivel leverheti a sátorcölöpöt itt-ott. Sokat gondolkozott a néven, végül egy barátja segítette ki.

Ez lesz a A Mászik Bolt.

Mászik Bolt.

dsc07876.JPG

Fábi remek humorú, önironikus boltos, aki önmaga elviszi a show-t, miatta is érdemes bemenni, nem is muszáj vásárolni semmit. Jó érzékkel téved úgy, hogy valamit azért mégiscsak fogjon. Nemrég szülinapot rendezett a boltban Joe Pesci olasz színésznek, volt olasz bor, olasz kávé, olasz kaják, volt fogyasztás is.

Meghívták Joe Pescit is, természetesen.

Nem jött el.

A Másik Bolt
Cím: 1192 Budapest Kós Károly tér 13.

süti beállítások módosítása