English

Egy nap a városban

Ha gyönyörű ajándékot vennél, egy elvarázsolt helyen - Cinq Filles

szucsadam 2017 december 12.
Címkék: karácsony ajándék

A karácsony közeledtével a legtöbben egyre nagyobb bajban vagyunk. Oké, hogy a legközelebbi családtagoknak megvettük már az ajándékot, de mi van, ha az unokatestvérekhez megyünk látogatóba, és vinnénk magunkkal valamit, ami

  1. egyedi, nem valami bevásárlóközpontból megúszós ajándék
  2. stílusos, szép
  3. nem kerül egy vagyonba, akár valami apróság is lehet?

A Paulay Ede utca zsákutca felében, szerényen elzárkózva a forgalomtól találunk egy apró kis boltot (nem is találtunk volna rá, ha nem ők keresnek meg minket), ami olyan, mintha valami párizsi kis ékszerdoboz lenne, a bejárat felett: Cinq Filles (ejtsd "szenk fíjj"). Öt lány. Odabent pedig megelevenedik Wes Anderson Grand Budapestjének azon jelenetei, amik a Mendl’s édességeit mutatták be.

Ott a torták úgy festettek, hogy minden mozilátogató bele akart harapni, de csak félig okolható ezért a torta kinézete. Legalább ennyire volt lényeges a csomagolás, a doboz, a masnival. Az ajándék csomagolása, amit Magyarországon még mindig másodlagos dolognak tartunk, valójában nagyon fontos. Nemcsak felértékeli a dobozban található édességet a szemünkben, de ezzel mutathatjuk meg, mennyire értékeljük a másikat.

Drága ajándékot mindenki tud venni, akinek van pénze. De szép ajándékot az vesz, akinek fontos az ajándékozott.

A Cinq Filles az a bolt, ahol ezt vallják, és erre kínálnak megoldást. Édességek, kekszek, bonbonok a világ több pontjából, ahol éppen a tulajdonos kóstolt valami kivételes ízt (kóstoljátok meg az alkoholosokat, azok a kedvenceim), valamint pezsgők és borok, amik címkéinek ünnepélyessége, stílusa hasonlít a bolt filozófiájára, miközben egyébként zseniálisak (például Sauska és Kreinbacher palackjai).

És itt jön a következő csavar: a palackok címkéit és kapszuláit a társtulajdonos Kata férje készítette annak idején a borászatoknak. A következő csavar pedig: Kata teljes neve Szentgyörgyi Kata, a Kicsi Ház blog szerzője (a feleségem öt éve olvassa rendszeresen), dekoratőr, stylist. Azt pedig, amit a Cinq Filles-ben látunk, már régóta művelik, de csak most lett megfogható boltjuk, ahol meg lehet nézni a gyönyörű dobozkákat.

img_2951.JPG

Így működik: aki itt vásárol ajándékot, kiválasztja először, mennyit és mit szeretne becsomagolni, és hogy körülbelül milyen hangulatú dobozt szeretne. Ezután a mennyiség és a stílus alapján kiválasztják a megfelelő színű és nagyságú dobozt, majd elkészül az ajándék. A bolt hátsó részén egy műtő tisztaságú HACCP műhely található, ahol a csomagolást végzik:

img_2947_2.JPG

Azt pedig, hogy milyen édesség kerüljön a csomagba, könnyű kiválasztani, ugyanis

mindent meg lehet kóstolni a bolt közepén található asztalról!

Az egész teljesen olyan, mintha valami luxusüzletben lennénk, mintha egy Fabergé tojást csomagoltatnánk el, azzal a különbséggel, hogy itt szó sincs luxusról. A Cinq Filles egyszerűen igényesen áll az ajándékkérdéshez, legyen szó a belevalóról ÉS a csomagolásról. Nincs olyan távoli rokon, aki ne érdemelné meg, hogy az utolsó pillanatban megvásárolt Macskanyelv helyett innen kapjon valamit. Telefonon és weben is le lehet adni a rendelést, és szükség is van rá: akik egyszer itt vásároltak, szinte automatikusan törzsvendégek lesznek.

Cinq Filles
Cím: 1061 Budapest, Paulay Ede u. 44.

Disclaimer: a Cinq Filles az Egy nap a városban blog hirdetője

süti beállítások módosítása