English

Egy nap a városban

Logót változtattunk, mert az Országház szerepelt rajta, és azt most már tilos

szucsadam 2017 október 12.

A Kossuth tér újjáépítésével született párhuzamosan döntés arról is, hogy az ország emblematikus épülete, az Országház ábrázolása csak szigorú keretek között valósulhasson meg. Az épület és mindenféle képi megjelenítése turisztikai, idegenforgalmi célból, továbbá hírszolgáltatási, oktatási, művészeti, kulturális és tudományos tevékenység során szabadon használható, de minden egyéb esetben előzetes hozzájárulás szükséges a használatához.

Éppen ezért, úgy tűnik, a hivatal ügyvédei most sorra megkeresnek mindenkit, akik a Parlamentet valamilyen módon logóban ábrázolják, és felszólítják őket, hogy ezt hagyják abba.

Mi emiatt nem vagyunk kompatibilisek:logo.png

Ez a logónk, amit egyébként nagyon szeretünk, és hosszú indoklásban érveltünk amellett, miért kellene engedniük a használatát az Egy nap a városban blogon. A Budapest kifejezetten szerethető arcára elsőként fókuszáló blogon.

Az Országház olyan mértékben kiemelkedik a város szimbólumnak tekinthető épületei közül, hogy aki más szimbólummal szeretné képviselni a várost, az egy picit mellélőne. Nekünk pedig, akik Budapestről írunk, muszáj Budapestre reflektálni, a Parlament pedig szinte kötelező választás ilyenkor. Próbáltuk ezt elmagyarázni a hivatalnak, de a kommunikáció megszakadt egy ponton, és ahogy utánaolvastunk, nem sok jóval kecsegtetnek a lehetőségek. Állítólag a hozzánk hasonló esetekben a hivatal mereven elzárkózik az engedély megadásától.

Így aztán a helyzet további megoldásáig a logónkat lecseréljük, abban bízva, hogy idővel mégis sikerül meggyőzni a hivatalt arról, hogy egy város szimbólumának betiltása (a saját hivatalunk használatán kívül) nem feltétlenül szerencsés lépés a szimbólum szempontjából, és hogy az Országház épületének formáját nem a tér átalakítása határozta meg, így véleményem szerint a Steindl Imre által 1881-es tervpályázatra tervezett épületforma attól teljesen függetlenül közkincs.

A ma élő embereknek nem lenne szabad ezen formák utóéletét ilyen módon korlátozni, mert ezt mindannyian ajándékba kaptuk.

De egyelőre megrekedtünk, így aztán fogadjátok szeretettel új logónkat, amin határozottan NEM szerepel az Országház, ellenben két másik városszimbólum igen (plusz egy harmadik, egy rejtett üzenettel: a fa). Mondjátok el, mit gondoltok róla, visszalépésnek érzitek-e az Országház, mint főmotívum után, vagy ti mit használnátok fel a város szimbólumának akkor, ha netalán nemsokára betiltanák az összes ismert épület képi feldolgozását.

Íme az új logó:

varosban_relogo_700px.png

süti beállítások módosítása