English

Egy nap a városban

Vas Manci: új spanyol Budapesten!

Magyarósi Csaba 2017 augusztus 23.
Címkék: gasztro

Ami nem is spanyol, hanem mediterrán.

Ilyesmi helyet nyitni a városban egyébként jó ötlet, legalábbis ha megnézed a spanyol éttermeket, azt látod, hogy egy-két (és ezt most konkrétan úgy értem, hogy kábé kettő) helyet leszámítva mindegyik iszonyatosan megy.

Mert a spanyol konyha zseniális, tele van őrült jó kajákkal, amik ráadásul változatosak is, és a tapaskultúrának köszönhetően ki is élvezhetjük ezt a változatosságot: negyedadagokból négyet is ki tudsz kérni, míg máshol csak egyet, és az egésznek a végén nem is feltétlenül fizetsz olyan sokat.

Szóval az olyan állócsillagok után, mint a Pata Negra, vagy az olyan remek helyek után, mint a Padron, vagy a Vicky Barcelona dekadenciája, a La Nube és a Bontxo után nyilván itt volt az ideje egy újabb helynek, méghozzá a Vas utcában, mert miért ne (ez egyébként kábé félúton van a Blaha és az Astoria között).

A menü tehát spanyol, de ezen túl leginkább mediterrán, szóval bőven vannak olyan fogások, amiket egy kis andalúz étteremben az életben nem látsz, de a közel-keleten már inkább (shakshuka, tabbouleh és a haverok).

Ezzel együtt én a spanyolra mentem rá, főleg, hogy a tulajdonos Valenciában töltött néhány évet (bevallotta), szóval kértem salmorejót, mediterránkrémet és gambas al ajillót.

dsc08364.jpg

dsc08367.jpg

dsc08369.jpg

A salmorejo a világ legegyszerűbb étele, paradicsom, kenyér, olívaolaj, fokhagyma, borecet kell bele, főzni sem kell, de éppen ezért elég jól elárulja, hogy milyen alapanyagokkal dolgozik a hely, és az első teszten a Vasmanci átment.

Ugyanilyen jól vette a mediterránkrém is az akadályt, illetve nem ugyanilyen jól, mert a salmorejo azért ütősebb volt, de jól szerepelt ez a fogás is.

Végül jött a gambas: a pincérnő elismerte, hogy nem ma fogták a rákot, ami mondjuk azért Budapesten bocsánatos bűn, de kicsit már olyan fáradtnak tűnt a fokhagymás házi majonéz is, a felső réteg legalábbis kicsit száraz volt, ízre viszont ötös volt az egész.

Vas Manci
1088, Vas utca 3
06208008953
H-V: 11-22

süti beállítások módosítása