English

Egy nap a városban

Zöldítsük ki együtt Budapestet!

Magyarósi Csaba 2017 július 04.
Címkék: városkép

Mármint hogy most tényleg. És nem úgy, hogy bizonyos foltokban, helyütt, parkokban, hanem egészen konkrétan, általános és visszavonhatatlan jelleggel, kötelező alapon.

Az egész New Yorkban jutott eszembe, amikor még május végén forgattunk ott egy rakás videót. És Greenwich Village-ben sétálgatva, a szakadó esőben egyszer csak feltűnt, hogy milyen brutálisan zöld az a városrész. Fák vannak mindenütt, ahol nem fák, ott bokrok, ahol nincs bokor, itt virág van, meg minipázsit.

Pedig a világ egyik legbetonosabb városában jártunk, ahol annyian élnek, mint Európában kisebb országokban szokás és oké, hogy ez New York egyik nyugis, polgári városrésze és a Time Square-en persze egészen mások a viszonyrendszerek, de Budapest is inkább emlékeztet Greenwich Village-re, mint a 5th Avenue-ra.

És az adottságok ott is rosszak voltak: egymásra épült házak, szűk járdák, mégis megoldották. Akit érdekelnek ezek a fák és az ott meghirdetett mozgalmam, az tekerjen 6:20-ig, ott látszik az okosság.

És készítettem screenshotokat is, hogy lássátok, miről beszélek:

nagyon zöld utcákról:

screen_shot_2017-07-02_at_21_22_15.jpg

szűk járdákkal:

screen_shot_2017-07-02_at_21_22_22.jpg

amikbe kialakítottak mindenféle szigeteket a zöldnek:

screen_shot_2017-07-02_at_21_22_44.jpeg

és még a legszűkebb szakaszokra is sikerült valahogy bezsúfolni a fákat:

screen_shot_2017-07-02_at_21_23_29.jpeg

ennél azért a legtöbb helyen Budapesten sem rosszabbak az adottságok:

screen_shot_2017-07-02_at_21_22_50.jpeg

Szóval a terv a következő: bezöldítés, amihez kellene egy mintaprojekt. Ehhez kérnék segítséget olyanoktól, akik járatosak az ilyesmiben: hogyan lehet beszerezni az engedélyeket, kivel kell egyeztetni, milyen fát kell ültetni, hogy az ne törje be a mellette álló ház ablakait másfél év múlva, kivel kell lefeküdni az önkormányzatnál ahhoz, hogy ez összejöjjön. Aki tud segíteni, az írjon levelet erre a mailcímre, az őrült ötletelést és az észrevételeket meg szeretettel várom a kommentszekcióba!

süti beállítások módosítása