English

Egy nap a városban

Végre egy egyedi street food, a spagettigombóc - Mamma Sferico

szucsadam 2017 január 19.
Címkék: gaszto streetfood

A street food sablonok használata Budapesten eléggé beszűkítette a piacot, a rengeteg hamburgerező, levesező, wok bar mellett úgy tűnik, mintha csak ezek közül lehetne választani. Pedig az ételkészítés pont olyan kreatív, mint  bármely más művészeti irányzat, hihetetlen mennyiségű, úgynevezett végtelen lehetőség közül lehet választani. És érdemes is.

Mindig hamburgert enni olyan, mint folyamatosan Chris Rea-t hallgatni. Gömbölyű, de egy idő után unalmas.

Na, a Mamma Sfericóban spagettigombócokat árulnak. Sokféle szósszal. Nem hatalmas újítás, hiszen tészta, meg néha rizs, gombócokba gyúrva. Csakhogy míg egy spagetti carbonara az utcán elfogyasztva, vagy a munkahely felé sietve garantáltan összefröcsköli a nyakkendőt (vagy a dekoltázst), addig a kis gombócok pont azért jók, mert egyben csócsálhatók. Legfeljebb félbeharapva.

A koncepció a szokásos "találd ki magadnak": választasz egy alapot, hogy rizs vagy spagetti alapú gombócot kérsz. Aztán hogy mi legyen benne, marha, csirke, sertés, lazac vagy vega cuccok. Jöhet a mártás: francia sajt, magyar paprikás, tejszínes spenót, vadas, texmex, hoisin, édes curry, barbeque. 5 gombóc mártással 1090, hét gombóc mártássa 1290 forint. Ilyen egyszerű.

Persze először fogalmad sincs, mit kérj, hiszen nem tudod, a rizses marhához mennyire megy a hoisin, de szerencsére segítenek. Én ötféle gombócot kértem, négyféle mártással, alapáron, így végigkóstolhattam sokat egyszerre, egyetlen gusztusosnak nem mondható tányéron.

Lássuk az eredményt. 

dsc01197.JPG

dsc01200.JPG

A sajtmártás nagyon kellemes, lágy kísérő, míg a hoisin erőteljes, de szintén szuper a kínálatban. A curry valahol a kettő között helyekedik el, de ezeket simán kérném máskor is, egy adaghoz egy lágy és egy erőteljes szószt kérve. Egyszer így, másszor úgy mártogatva.

A gombócok íze azonban elveszik a mártások mellett, megforgatva bármelyik kísérőbe fogalmad sincs, hogy csirkét vagy sertést eszel épp, de még az is kihívás, hogy megmondd, rizs vagy tészta az alap, annyira megfőzték az alapanyagokat. Ez nem tragédia, hiszen a szószok határozzák meg az étel egyediségét, de azért lehetne markánsabb, "nyersebb", üdébb az a gombóc (amiket egyébként Serényi Zsolt, a tetovált séf segített megálmodni a helynek).

Lehet még kapni nagyon édes házi mézes teát az aprócska helyen, és addiktív tiramisu is kapható. Menüben, a gombóc, üdítő, desszert együtt nagyjából átlag pesti belvárosi ebédmenü áron kapható, egész nap. De azért öt gombóccal nem telítődünk el, csak épp ettünk valamit. 

dsc01193.JPG

Ja, és még egy fontos dolog: a kiszolgálás lelkes, hozzáértő és motivált. Úgy vettem ki a hölgy szavaiból, hogy ő nem tulajdonostárs, inkább alkalmazott, mégis úgy válaszolt a kérdéseimre, ami a vállvonogatós, "ezt sajnos nem tudom" pultosok korában ritka. 

Könnyen előfordulhat, hogy nemsokára több helyen is találkozunk Mamma Sfericóval a hölgy elmondása szerint, így nemsokára meghódíthatják a spagettigombócok Budapestet.

Mamma Sferico
Cím: 1053 Budapest, Múzeum krt. 41
Nyitva: H-P 11:00 - 18:00

süti beállítások módosítása