English

Egy nap a városban

A legjobb párizsi reggelizők Budapesten: Rojt és Bojt kávéskuckó

szucsadam 2016 december 16.

Vannak azok a helyek, amik a nagy bőrfotelek miatt jók. Valahol a tojás remek, máshol a forró csoki. Megint máshol hasít a wifi, vagy épp nagyon kedvesek a pincérek. Minden törzshelynek van egy olyan előnye, ami számunkra kikerülhetetlenné teszi az adott kávézót, éttermet, kocsmát, mindig egy, vagy néhány tulajdonság, ami kiemelkedő.

Ha a Rojt és Bojt esetében kellene valami ilyet mondanom, nehéz helyzetben lennék. Pedig van neki, valamije. Ott van a nyelvem hegyén, de nem. Hangulat? Atmoszféra? Báj? Az biztos, hogy megmagyarázhatatlanul jó hely, mintha egy másik bolygón lenne.

dsc00803.JPG

Ahogy belépsz (akár fél nyolckor, végre egy reggel nyitó reggeliző!), valami megváltozik benned. Mintha levennél egy nehéz kabátot, és helyette magadra öltenél egy köntöst. Odabent halk beszélgetések, a hangfalakból lágy sanzon szól. De nem az a lágy sanzon, amit franciáskodó, pörgő budapestiek raknak be, hogy megteremtsék a pillanat hangulatát meg hasonló marhaságokat. Ezt a sanzont olyan őszintén tette be valaki, ahogyan sanzont egyáltalán őszintén be lehet tenni. 

A hely minden négyzetcentimétere együtt élt ezzel a zenével. A fa burkolatok - DRÁGA fa burkolatok, nem olyan "üssünk lambériát a penészre" típusú -, a tulajdonos-felszolgáló, aki mosolyogva, és komótosan pörgött a konyha és az asztalok között, a fel-alá sétáló kiskutya, meg mindenki, aki bejött. Egy nagy, nyugodt család, a béke szigetén, a nyugalom óceánján ringatózva, a kényelem országában, az ürességgel körbevéve.

Olyan simán eltart itt három órán keresztül a reggeli, hogy észre sem veszed.

A külvilág őrületét csak akkor tapasztalod meg, ha az asztalra dobott színezőket előveszed, a szintén az asztalra kitett színes filcekkel, és beszélgetés közben elkezdesz színezni. Itt felsejlik egy pillanatra, honnan is jöttél, a nagyvárosi mednessz, a saját beteg lelki világod is kap egy csepp teret, de aztán belekortyolsz a kávéba a porceláncsészédbe, és huss. 

dsc00768.JPG

A kaja is nagyon jó. A kis szendvicsek állati finomak, a tojással is megfelelően bánnak hátul, jók a croissat-ok, friss minden. Nincs kispórolva alapanyag, itt sem a költségminimalizálás, sem a profitmaximalizálás nincs jelen. Mindenből annyit és olyat, amit jónak gondolnak.

dsc00790.JPG

dsc00783.JPG

dsc00771.JPG

Kérdezhetitek, hogy mindez mennyibe kerül? Erre azt válaszolom, hogy ez jó kérdés, sőt. Az ételek árát nem örökítettem meg - ritkán fordul elő velem, de mentségemre legyen mondva, ez pont az a hely, ahol fogalmad sincs, mennyit fogsz fizetni, mert nem azzal törődsz. Mentségemre lett mondva? Elfogadjátok? Négyen megkajáltunk, kávéztunk, tízezerért. Erre még emlékszem.

Mesi megtiltotta, hogy írjak a helyről, mert az ő kedvence, és nem szeretné, ha nem kapna aszalt legközelebb. Erre van esély, mert így is általában alig van szabad asztal az aprócska helyen, összesen ha húszan elférnek odabent, sokat mondok. Szóval én javaslom az asztalfoglalást mostantól.

Bocs Mesó.

Rojt és Bojt Kávékuckó
Cím: 1012 Budapest Kosciuszkó Tádé utca 4.
Nyitva: H-P 07:30 - 18:00, Szo: 09:00 - 13:00

süti beállítások módosítása