English

Egy nap a városban

A legjobb párizsi reggelizők Budapesten: Ambers

Magyarósi Csaba 2016 november 15.
Címkék: reggeli gaszto

A kávézás, az ebéd, a vacsorázás mind olyan dolog, ami kompatibilis a mindenkori Budapesttel, a reggelizés viszont egy furcsa, sehonnan előbukkanó izé, újkori hóbort, sznob milliárdosok úri passziója. Kevéssé van előzménye, a szépirodalmunk tele van velős csontot majszoló arisztokratákkal és ipari mennyiségű vacsorába belehaló parasztokkal, a reggelik viszont valahogy kimaradtak irodalmilag.

Ezzel éles ellentétben Párizsban például minden étterem dugig van hétköznaponként reggel héttől a melóstól a bankigazgatóig mindenki beugrik egy kávéra és egy croissant-ra, ráérősebb napokon egy croque madamme-ra. Párizshoz úgy hozzátartozik az étteremben reggelizés, mint itthon egy parízeres zsömle elfogyasztása az ABC előtti lépcsősoron.

Szóval most új sorozatot indítunk: keressük Budapest legfranciásabb reggelizőhelyeit.

Igen, ilyesmiből egy csomó akad, nyilván a tulajdonosok is észrevették a két város reggelizőkultúrája közti szakadékot, amit úgy kívántak áthidalni, hogy elhozták nekünk Párizst: kis szigetek ezek, amikben minden francia, hogy ne érezd magad hülyén, ha reggel nemcsak egy mackósajtot dobsz be munkába rohanás közben.

Az első helyszín az Ambers a Fővám téren. Idén nyílt ez a hely és rögtön megpróbálták kimaxolni a franciás hangulatot. Oké, a név még lehetne mondjuk Amelie vagy Charles-Hubert, ezt leszámítva viszont mindenben a francia fővárosra utalnak, néha talán túl is tolják a szellemidézést: hangosan szóknak bent a sanzonok, minden süti nagyon franciás, a terasz és a beltér is lehetne Párizsban.

Ez persze nem baj, mert ez a sok benyomás együtt tényleg viszonylag hamar eléri, hogy a székedben ülve meglepetten pislogj kifelé az utcára: egy idő után elkezd hatni az Ambers nevű szer és nem érted, hogy az ablak túloldalán hogy a fenébe lehet Budapest.

A kaják minősége erősen változó: a croque monsieur például fényévekre van az eredetitől, ez sokkal inkább egy sonkás melegszendvics atomnyi besamellel, mint a francia eredeti sokkal gazdagabban kenve, karakteresebb sajtokkal megszórva.

dsc03620_1280.jpg

dsc03625_1280.jpg

A sajtos sonkás croissant viszont szenzációsan jó, a fene se gondolta volna, hogy ezt a kicsit ropogós, kicsit krémes kaját ki lehet hozni az ismert alapanyagokból.

dsc03617_1280.jpg

dsc03626_1280.jpg

A desszertek nem voltak valami frissek, amikor ott voltunk, pedig elég sokba kerültek:

dsc03627_1280.jpg

dsc03631_1280.jpg

És érdemes figyelni arra, hogy a kis felirat rajta NEM ehető:

img_5533_1280.jpg

Viszont kivételesen jó volt a mandulás croissant:

dsc03632_1280.jpg

A kacsamájas szendvics:

dsc03614_1280.jpg

Sőt, még a mozzarellás saláta is:

dsc03615_1280.jpg

Nagyjából csak annyi a dolgod, hogy ügyesen rendelj és viszonylag gyorsan kitapasztalhatod, hogy mivel érdemes és mivel nem érdemes próbálkozni. Egy reggeli itt 2-3 ezer forintba kerül, de abban már sok fogás, frissen facsart narancslé, kávé, minden van, amivel akár kora délutánig is kihúzhatod és összehasonlíthatatlanul jobban indul így a nap, mintha rohanva bedobnál valami szörnyűséget.

Hetente vagy legalább havonta egyszer próbáljátok ki, hogy milyen az, amikor jó kajákkal indul a napod. Az Ambers jó terep a próbálkozásra, de mutatunk még sok remek helyet ebben a sorozatban!

Amber's French Bakery & Cafe
Budapest, Fővám tér 5, 1056
0612263260
H-V: 8-21

Disclaimer: A helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, és a számlát saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk

süti beállítások módosítása