English

Egy nap a városban

Igazi encsi pizzát lehet enni a város szélén - Kemencés Pizza

szucsadam 2016 október 13.

Na kérem. Örömmel jelentem, hogy újabb gyöngyszemre találtunk, mégpedig Budapest külső kerületében.

Encs és az Anyukám mondta elég komoly szintet jelent a magyarországi olasz konyha művelésében. Aki ott evett pizzát, annak már nem kell bizonygatni, milyen ez az egyébként egyszerű étel csúcsra járatva. Csúcsliszttel, csúcsalapanyagokkal, hibátlanul.

És a rákospalotai Kemencés pizza van Budapesten a legközelebb ahhoz, amit ott ehetünk!

A tulajdonos egyébként encsi, és ismeri az Anyukám mondta tulajdonosait, sőt már akkor oda járt, amikor még egy kocsma volt az étterem helyén, és egyáltalán nem került be a település a magyar gasztro-kézikönyvekbe. Végignézte az étterem fejlődési szakaszait, úgyhogy tudja, mi a jó pizza.

Nem, nem azt állítjuk, hogy a Kemencés pizza olyan, mintha az Anyukám mondtában kérnéd. Viszont (állítólag) olyan lisztből készül, amit ők is használtak régebben, a rávaló sonkát gondosan választották ki, és sonkaszeletelővel vágják a pizzára, a mozzarella pedig hasonlóan fantasztikus, mint Encsen.

Ez a pizza zseniális! A tészta szuper, a hozzávalók jó minőségűek, totál hihetetlen, hogy ezen a helyen ilyet adnak eléd. 

p1340224.JPG

Oké, hol is járunk? Rákospalota központ, egyébként festői környezet, itt található a Koltay-féle Patika sorozat patikája, szeptemberben pedig a pizzéria előtt vonul a szüreti felvonulás. Igen, ez is Budapest, lassú, falusias, bájos.

Andi és Feri nyitotta a helyet májusban, házhoz szállítást is vállalva, leginkább a környéken élők megrendelésére számítva. Megépítették maguk a kemencét, belsőépítészt és hasonló eszközöket kihagyva a buliból, saját kezükkel kialakították a helyet. Nem lehet, és nem is szabad az alapján megítélni, mennyire fenszi: egy gyors pillantás a kemencére, a sonkaszeletelőre és az alapanyagokra világossá teszi egy pizzaszeretőnek, hogy itt valami jó dolog fog történni.

Feri szívesen mesél, úgysincs más vendég rajtam kívül (asztalok sincsenek, a pulthoz ülök). Elmondja, a nagykereskedést mennyire lesokkolta, amikor a pármai sonka rendelése közben rákérdezett, hogy ugye egy tényleg _pármai_ sonka? Miért, 6000 forintot akar adni kilójáért? - jött a válasz.

Pizzára??? -tették hozzá.

Úgyhogy Feri maga keresett inkább pármai sonka-beszállítót. És ilyen igénnyel mindent, a sajtokat, a lisztet, a zöldségeket. Pár perc beszélgetés után kiderült, Feri az a fajta vállalkozó, aki sokra viszi - a minőségre törekszik, folyton azon jár a feje, hogyan tud egyre jobbat letenni az asztalra. És persze, elkéri majd az árát, és nem fog éhen halni, sőt ha minden jól megy, még jól is keres majd, de nem ez a legfontosabb.

A legfontosabb, hogy olyan munkát tegyünk le az asztalra, amire büszkék vagyunk, és definiál minket.

A megszállott kísérletezésre jó példa, hogy noha májusban nyitottak, máris két étlapot tolnak elém, egy régit és egy újat. A 26 centis pizzák, amik nekem épp egy evésre vannak méretezve, 899-ről indulnak, és 1399-ig érnek. A legáltalánosabb, 32 centis méretben azonban már 2199 forintot is fizethetünk a pizzáért, amit csak az sokall, aki nem kóstolta. Egyébként bűn házhoz szállítani, mert mint ahogy a minőségi ételek általában, ennek az élvezeti értéke is elkezd erősen hanyatlani fél órával az elkészülte után (persze a legrosszabb állapotában is jobb, mint az átlag pesti pizzák). Kár érte.

Miközben eszem, bejön valaki: ja, nincs kész pizzaszeletjük? Nincs, de pár perc alatt frissen elkészítünk, amit kér. Nem, akkor nem jó. Sietek.

Van náluk desszert, panna cotta és "tiramisu" is, utóbbinál egy "Kemencés" szóval kiegészítve, mivel nem eredeti recept alapján készül. Egyrészt azért, mert Andi kitalálta, milyen plusz összetevővel bolondítsa meg az ízét - kóstoltam, jó ötlet volt -, másrészt a házhoz szállítás miatt a tojást sem merik beletenni. Szóval nem is igazán tiramisu ez, csak olyasmi. A kiszállítás miatt került például tejszín az egyébként tejszínt nem tartalmazó carbonarába, hiszen egyébként mire a vevőhöz kerül, bucivá állna össze.

Szóval én azt mondom, ne kérjetek házhoz szállítást, ha jót akartok. Menjetek el Rákospalota központjához, és próbáljátok ki frissen. Ha Encsre megéri elutazni csak azért, hogy együnk ott egy pizzát, akkor a XV. kerületbe is megéri elmenni ugyanezért a Kemencéshez. 

Kemencés Pizza
Cím: 1152 Budapest, Fő út 39.
Nyitva: H-Szo 11:30 - 21:00
Tel: +36-30-731-2491

Disclaimer: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül mentünk, és a számlát saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk

süti beállítások módosítása