English

Egy nap a városban

A kiállítás, amire sokszor el lehet menni - Szenvedély. Rajongás és Művészet

szucsadam 2016 május 05.

A Ludwig Múzeumban egy elég nagyszabású kiállítás - mától már duplakiállítás - látogatható, amiben nem is maga a kiállított tárgyak az érdekesek. Persze azok is, hiszen hol máshol hallhatnánk, mit művel egymással egy hajszárító és egy Moet-s üveg:

_p1320895.JPG

Hogyan gerjed fel két gitár az érkezésünkre:

_p1320896.JPG

Hogyan szól a Világ Legjobb Száma xilofonon:

_p1320904.JPG

Mit gondol minderről, meg úgy általában Trannyrocks, a holland transzszexuális rock- és blues-zenész:

_p1320907.JPG

Hogy miért volt ugyanakkora hatása a Depeche Mode-nak Kelet-Európában, mint a Beatles-nek Nagy-Britanniában:

_p1320912.JPG

Hogy miként képes a nyelvórák réme, az alig hallható kazettás magnó átalakulni egy színpaddá, ahová mindjárt megérkezik a zenekar.

_p1320920.JPG

Vagy hogy miként tanulja meg egy srác órák kínálódása alatt a Stairway to Heaven-t az összes, zenekarban játszott hangszeren:

_p1320923.JPG

A kiállítás a berlini Künstlerhaus Bethanienből érkezett, és

az internet és a közösségi média elterjedése előtti időszak, a 70-es, 80-as évek zene- rajongói magatartását járja körül, különös tekintettel a rockzenére.

Szóval ez így is jópofa, de ennél fontosabb, hogy a kiállításhoz kapcsolódóan egy rakás programot szerveznek. Zenézek jönnek, hogy tárlatvezetést tartsanak, és beszéljenek arról, hogy nekik mit jelentenek a kiállításon felvetett témák. Hogy azok beszéljenek a rajongókról, akik maguk is a rajongás tárgyai, olyanoknak, akik sok esetben értük rajonganak. Ennél jobb zenész-közönség találkozót nem tudok - természetesen a koncertezésen kívül.

Most szombaton például Beck Zoltán, a 30Y énekese tart vezetést, de én mondjuk inkább kíváncsi lennék egy héttel később Wahorn András sztorijaira, a Bizottság zenekar sztorijaira, és az azt követő éveire. András ugyanis képzőművészként is aktív volt, csak senkin nem vette a munkáit saját bevallása szerint. Nem tudom elképzelni, hogy lenne a kiállításnak olyan szeglete, amihez ne tudna hozzáfűzni valami olyat, amire rácsodálkozunk. A zenéjéről itt írtam tavalyelőtt.

De egy rakás más program is lesz, éjszakai borkóstolás egy zenésszel, előadások a zene és a képzőművészet kapcsolatáról a Ludwig Szabadegyetemen, filmvetítések (május 19-én a Kopaszkutyát vetítik a rendező, Szomjas György részvételével).

Az összes kapcsolódó program egy pdf-ben itt található. Kivéve a családi délelőttök programja, amik szintén a kiállításhoz kapcsolódnak, és itt olvashatunk bővebben róla.

Ma pedig a kiállítás egy második résszel bővül, az első emeleten tegnapelőtt már állították össze az anyagot: a Rock/Tér/Idő a fenti jelenségeket, tehát a képzőművészet és a könnyűzene kapcsolatát vizsgálja majd Magyarországon. 

_p1320928.JPG

Jó kis programsorozatot készített elő tehát a Ludwig, aminél nem is annyira a kiállítótér maga, hanem a meghívott emberek jelentik a kiállítást. A kapcsolódó valamennyi esemény külön-külön is látogatható, de Ludwig Passion bérlettel akármennyiszer bemehetünk az ajtón.

Együttműködő partnerünk a héten a MasterCard, akik lehetővé teszik, hogy ezeket a jegyeket, vagy a Ludwig bérletet online vásároljuk meg. Nincs sorbanállás, meg haddadjakaprót, fizetsz mint az urak: előre, és gyorsan. Ide kattintva érhetőek el a múzeum belépői.

süti beállítások módosítása