English

Egy nap a városban

Annyira megvédi a kerület a kávézót, hogy csődbe is viszi

simon mondja 2016 április 07.
Címkék: városkép

Sokszor írtunk már erről a helyről, mert szívügyünk: mielőtt elindítottuk az Egy nap a városban blogot, sokat beszélgettünk a város szenzációsságáról, tulajdonképpen ez a felismerés vezetett el az oldal megszületéséhez. Az egyik ilyen ömlengős megbeszélés közben kezdtünk le sztorizni egymásnak egy hogyishívják térről, meg egy mianeve közről, amit meg akartunk mutatni egymásnak, aztán amikor elcibáltuk a másikat a Kamermayer térre, akkor jöttünk rá, hogy pont ugyanarról beszéltünk: egyszerre szerettünk bele ebbe a franciás beugróba, akkor még nem is tudtam, hogy a java csak ezután jön.

Lényeg, hogy Budapestnek ez a része elsősorban a Gerlóczy étteremnek köszönhetően már akkor fantasztikus volt, amikor a város egésze még rogyadozott: az üzemeltetők saját pénzen raktak le fantasztikus díszburkolatot, rendeztek szuper eseményeket, ápolták a kultúrát egy igazi kis nyugat-európai zugot létrehozva a belvárosban, színvonalas programokkal, szuper éjszakai élettel (kösz Regi!):

3_6_2.jpg

4_4_1.jpg

De valakit nagyon zavar ez az idilli összkép, mert az önkormányzat évek óta újra és újra kikezdi a teraszt, ami nélkül nyilván kevéssé éri meg működtetni az éttermet, mi meg elvesztünk egy szuperhangulatos teret: az ilyesmi a közösségnek biztosan nem érdeke.

Pár éve a saját pénzből lefektetett díszburkolatot támadta be a kerület, azt, amelyik az egyik legjobb minőségű Budapesten, valami olyasmi indokkal, hogy nem illik bele a városképbe, szóval majd átalakítják valamilyenre. Csak hogy tiszta legyen: a terasz és a városkép találkozása ez:

dsc00977_1280.jpg

Valóban nem illik a szép kő a repedt aszfalthoz, de hát ez van. Írtunk akkor egy cikket, amiben arra kértünk titeket, hogy készítsetek látványterveket, szerintetek mit tervez a térre a kerület és beérkezett egy rakás remek pályamű:

Akkoriban a helyzet egyébként megnyugtatóan rendeződött és bejelentette a kerület, hogy nem bántja a díszburkolatot, azt megőrzendő értéknek tartja, a tér és a Gerlóczy megmenekült. Részben ti mentettétek meg.

Sőt, a kerület olyan jól belejött a burkolatvédésbe, hogy idén nem adta ki a teraszra az engedélyt az étteremnek, mert az veszélyezteti a díszburkolatot. Azt a burkolatot, amit korábban el akart takarítani onnan és amit a teraszt kiépítő Gerlóczy egyébként saját pénzen rakatott le, ezek után nyilván komoly energiákat öl majd abba, hogy tönkretehesse a saját befektetését. A terasz egyébként már több mint tíz éve minden engedélyt megkap és több mint tíz éve semmiféle károsodást nem okozott a díszburkolatban.

Valószínűleg tehát váratlanul lett gonosz.

Az étterem jogi útra lépett és a bíróság megállapította, hogy a kerület álláspontja marhaság, a Gerlóczynak van igaza az engedélyt ki kell adni, slussz-passz!

Az engedély azonban csak nem jött meg, de hivatalos magyarázatot nem kapott az étterem, illetve kiszivárgott egy szakvélemény, kábé az, hogy:

CSAK.

Éppen ezért a Gerlóczynál éltek az adatigénylés lehetőségével, így végül meg is kapták a hivatalos választ.

Nem fogjátok elhinni!

Azért nem kap az étterem engedélyt a teraszra, mert EGYSZER majd TALÁN lesz egy felújítás a HÚSZ méterre található Városház utcában és az ott folyó munkálatok ZAVARHATJÁK a teraszon ülőket.

Ezért néz ki így a terasz 2016. tavaszán, amikor még semmi híre a felújításnak:

dsc00976_1280.jpg

Pedig ilyen is lehetne:

3_6_2.jpg

Alapvetően persze tényleg az látszik a kerület részéről, hogy fontosnak és értékesnek tartja a Gerlóczy munkáját és annak a vendégkörnek az egészségét, amelyik az elmúlt tíz-tizenöt évben odaszokott a helyre, a fenti példa is azt mutatja, hogy lényegesen nagyobb odafigyeléssel bánik velük, mint az ugyanebben a kerületben található Ferenciek tere környékére beülő vendégekkel, akik zavartalanul fogyaszthatnak karnyújtásnyira egy építkezéstől ezekben a percekben is:

dsc00983_1280.jpg

dsc00985_1280.jpg

Szerintem ha lenne az étteremben egy cseppnyi jóérzés, akkor értékelnék azokat az erőfeszítéseket, amik ugyan az csődbemenetelük árán, de tűzön-vízen át védik a vendégeket már a józan ész határain is túl. 

Biztos vagyok abban, hogy akad valaki a kerület vonzáskörzetében, aki az étterem ellehetetlenítése után a Nagyobb Jó elvét értve gyorsan át tudná venni a becsődölt hely üzemeltetését, és immár egy felújított Városház utcával kiváló vállalkozást tudna ott üzemeltetni. Addigra remélhetőleg eltűnnek a süllyesztőben a Gerlóczy alkalmatlan üzemeltetői, akik felépítették, beindították, felújították, élettel töltötték meg azt a teret az elmúlt évtizedekben, tehát

hazaárulók.

És akkor itt az új pályázat: most azzal kapcsolatban várnék tőletek csodálatos pályaműveket, hogy szerintetek mi épül majd a Gerlóczy helyén, ha végre az arra érdemesek kezébe kerül az üzemeltetés. Nem kell különösebben szofitsztikáltnak jönnie a képnek, de az se baj, ha vérprofi.

Ezt a képet használjátok:

foto_2-4_3.JPG

Én egy ilyennel indítom el a vizuális párbeszédet:

vulkankozpont.jpg

A képeket erre a mailcímre küldjétek, a pályaművekből lesz szavazás, lesz majd zsűrizés, a főnyeremény meg egy kétszemélyes belépő a Gellért fürdőbe, ami kábé tízezer forintot ér, szóval megéri öt percig játszani a Photoshoppal.

süti beállítások módosítása