English

Egy nap a városban

Alulról építkezik a jövő Budapestje - Premier Kultcafé

szucsadam 2016 március 21.

Tavaly nyáron sétáltam a Kálvin téren, amikor láttam, hogy a régi Vörösmarty mozi épületében emberek mozognak. Bekukucskáltam, mire ajtót nyitott nekem Kárász Róbert, aki rejtélyesen felhívta a figyelmemet a Fogadj Örökbe egy Macit alapítvány munkájára, majd eltűnt a benti félhomályban. Később megjelentek a munkagépek, hordták ki a sittet, és lassan tényleg kiderült, mi történik. A régi Vörösmarty mozi helyén az alapítók szerint Európa legnagyobb, fogyatékkal élőket foglalkoztató kávézója épült.

Az alapítvány, amit Törőcsik Mari és Kárász Róbert hívott életre, hogy a megváltozott munkaképességűek alacsony foglalkoztatási arányán javítson, sok millió forintot kalapozott össze jótékonysági gálákon. Többek között Kertész Imre, Esterházy Péter, Szabó István, Koltai Lajos és Röhrig Géza régi plüssmackóját árverezték el, ebből a pénzből pedig nekiállhattak a mozi újranyitásához. 

Nemrég jártunk a nyolcadik kerületi Nem adom fel kávézóban, ahol szinte csak fogyatékkal élők dolgoznak, és ahol megmutatják, hogy kellő odafigyelés mellett mennyire jól helyt tudnak állni ezek az emberek a kemény munkakörnyezetben is. Abban a posztban amiatt sajnálkoztam csak, hogy ez a kezdeményezés nem jut el a Dunához közelebb, hogy még több ember szembesülhessen ezzel, és így lassan omladozhatnának a falak, amik elválasztanak minket, fogyatékkal élőt az átlagostól.

Már akkor utaltam a Vörösmarty mozi kávézójára, ami azóta meg is nyílt, én pedig megnéztem.

Az egyik bejárat a mellette zúgó négysávos miatt nem annyira barátságos:

p1320482.JPG

A másik annál inkább:

p1320474.JPG

A bejárat felet pedig gyorsan megpillantjuk a bent kapható termékek egy részének forrását: Cserpes tejivó is működik odabent, ami mára már lég jól bejáratott márkanév lett a beülős helyek között is Budapesten. Cserpes és az Egy nap a városban kapcsolata egyébként nagyon szórakoztató, ha valaki lemaradt volna róla, itt bepótolhatja az összefoglalót.

p1320476.JPG

Maga a kávézó egyetlen hosszú előtér, váró, aminek a sétálóutca felőli oldalán egy rakás plüssmaci lóg ketrecekben. 

p1320469.JPG

p1320463.JPG

Aki ismeretlenül téved be, az simán azt gondolhatja, hogy ez sima dizájnelem, pedig az egész hely az ilyen maciknak köszönheti a létezését. Meg azoknak az embereknek, akik eladták, és megvették őket.

Odabent nagy volt a tömeg, Röhrig Géza tartott felolvasóestet, jegyeket csak előzetes regisztrációval lehetett átvenni, így kizárt volt, hogy így spontán bejussak. Leültem kint, de egy idő után feltűnt, hogy a felszolgálók között nem találkozom egyetlen fogyatékkal élővel sem. Megkérdezem az épp kávét főző hölgyet, aki elmondja, hogy hét megváltozott munkaképességű alkalmazott dolgozik náluk, de mindenki bement a felolvasóestre, bemutatkozni a közönségnek.

Egyébként a mozi így üzemel ezentúl: felolvasóestek, akadálymentes bulik, integrációs témájú műsorok kapnak majd helyet, és persze lesz filmvetítés is. Én meg csak kapkodom a fejem, hogy még csak 2016 negyede telt el, és máris két ilyen hely nyílt a városban, ami nagyon jó tendenciát mutat. Aki nem tudja, ma miért legyen büszke a városára, itt a tippem.

12801643_199303933761847_7675578207641567899_n.jpg

kép forrása

Premier Kultcafé
Budapest, Üllői út 4, 1085
Tel.: 06 70 366 5005
Nyitva: H-P 07:30 - 22:00, Szo-V 10:00 - 22:00

Ha te is támogatnál egy jó ügyet, az Egy nap a városban saját kezdeményezését, a Város Hősét ajánljuk. Ha megmentenél egy éhező gyermeket úgy, hogy az egy filléredbe sem kerül, olvasd el a részleteket, és legyél te is hős!

süti beállítások módosítása