English

Egy nap a városban

Egy eldugott étterem hihetetlen árakkal és ételekkel - Chablon

szucsadam 2016 január 12.

update: a konyha személyzete és a tulajdonos személye a poszt írása óta megváltozott, a posztban leírtak így már nem érvényesek

Megmutatom az étterem bejáratát, és garantálom, hogy ha még nem jártál itt, soha nem találod ki, melyik utcában járunk:

p1310306.JPG

A megoldás: Bajcsy-Zsilinszky út. Egy kapualjba kell bemenni, ott a lépcsőház mellett balra fordulni, és máris bejutunk a nyugalom tavaly év végén megnyitott szigetébe. 

A nyugalom szigetén ottjártamkor összesen hárman voltak, akik egyben az étterem személyzete is: Dóri, Gábor és Szaki, a séf (a neveket a weboldalról előre kinéztem). A helyiség kábé 20-25 négyzetméter, néhány asztal, úgyhogy itt nem lehet egyáltalán észrevétlenné válni, ide kérem étkezni jönnek az emberek.

p1310293.JPG

"Lehet, hogy negyed óra alatt végezzek?" - teszem fel a kérdést, mire Dóri ránéz Szakira, aki addig a laptopjára koncentrált. "Persze, akkor hozok borsólevest, meg ludaskását, a palacsintát meg elcsomagoljuk" - válaszolja Szaki, és már robog is hátra a konyhába. A többiek is hátrasietnek a konyhába, hogy segítsenek neki. Ott maradok egyedül, a helyiség sarkában lévő mosogatónál megmosom a kezem. Az igazi mosdó az udvaron van, most már nem öltözök vissza. Lelövöm a poént: tizenhét perc óra múlva már kezembe nyomták a palacsintát, és kifizettem a cechhet.

p1310295.JPG

A borsóleves az a fajta, amitől azt hiszed, máris itt a tavasz. Hihetetlen intenzív íz és lágy textúra, a levesben pedig roppanós, szinte már zsenge borsószemek úsznak, hihetetlen élmény. Itt már tudtam, hogy jó helyen járok, és átkoztam magam, amiért csak negyed órát engedélyeztem az élvezeteknek.

p1310297.JPG

A ludaskása név nem kecsegtet sok jóval, engem az ilyen gerslis egytálételekkel általában nem lehet levenni a lábamról. De ez megint valami fantasztikus volt, izgalmas, minden falat más, remek állagok, finom állatok, kedves lúd, köszönöm.

p1310299.JPG

A palacsinta már csak a ráadás volt, de a körtés/valódi tejszínhabos töltelék megint csak remekelt. 

És ha most újraolvasom a filozófiájukat, miszerint 

A gourmet konyhát képviselő nemzetközi színvonalú, ám meglehetősen borsos árakon elérhető éttermek, és a hétköznapi rohanásban ebédet kínáló olcsó kifőzdék, ételbárok, és gyorséttermek közti rést szeretnénk betölteni családias hangulatú bisztrónkkal.

...akkor elkezdek tökéletesen egyetérteni. Ez nem csak duma. A minőséget látjuk (Szaki Huszár Krisztiánnal is dolgozott sokáig), az árakat pedig a falon olvasom. Az, hogy a három fogásos ebédmenü 1750 forint, annyira nem meglepő, ezért a színvonalért ez a minimum, amit kérhetnek. Megszoktuk a hihetetlen árakat délben.

Itt viszont az a la carte árai is szemet szúrnak. Mit szúrnak, szemgolyón vágnak:

screen_shot_2016-01-12_at_11_01_19.png

Vagy vegyük az italokat. A 2,5 deci szörpömért 200 forintot fizettem, egy pohár szénsavas ásványvíz 90 forint. Ismerős árak, csak az idő nem stimmel: vissza kell utaznunk DeLoreannal, hogy ilyen számokkal találkozzunk. A borok is nagyon jó árban vannak, a legtöbbet 400 forint alatt kapjuk per deci. 

A Chablon annyira jó ár-érték arányú hely, hogy lehetetlen kihagyni, ha ebédelni szeretnénk. A vacsorát nem említem, hiszen a hely 11-től 16 óráig van csak nyitva, tehát kifejezetten az ebédre álltak rá. Ami megintcsak szinte hihetetlen, hiszen a helyek általában az ebédeken elkönyvelt szerény nyereséget próbálják meg esténként feltornászni az a la carte-tal és az italokkal. Itt erre nincs lehetőség, ezzel a Chablon mintha csak jószolgálati feladatokat látna el Budapesten.

Kötelező tipp tehát a Chablon. Muszáj kipróbálni, én szerintem ma is itt ebédelek.

Chablon bisztró
Cím: 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 27.
Nyitva: H-P 11:00 - 16:00

Disclaimer: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, és a számlát saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk. Gergelynek köszi a tippet.

süti beállítások módosítása