English

Egy nap a városban

Hamburger igazi összhangban - Buddies

szucsadam 2016 január 11.
Címkék: gasztro burger

A Buddies burgert sokáig a Corvin-közben találhattuk meg, két presszó között egy apró kis helyen húzták meg magukat. Annyira nem volt helyük, hogy a vendégeknek a két kocsma valamelyikében kellett leülniük, ha helyben akarták összekenni magukat burgerrel. 

Az meg mindig nagy rizikó. Közös lónak a háta, ésatöbbi. Volt is panasz a vendégek részéről, hogy a felszolgálók nem tudtak felnőni a húspogácsa és a szószok magasságaiba. Kellemetlen volt a helyzet.

Úgyhogy decemberben eljöttek. Az elhatározás és az új helyen nyitás között két hét telhetett el nagyjából. Nem mondható el tehát, hogy minden dizájnerek álma valósult meg a belső térben, de igyekeztek kihozni a helyzetből, amit tudtak.

p1310272.JPG

p1310270.JPG

A tulajdonosok, és a burgerek készítői Kasper Máté és Zöldi-Tóth Balázs, utóbbival a Black Cab Burgerben futottam össze korábban. Onnan jött el, hogy kipróbálja magát egy saját burgerrel, saját ötletekkel. Megszületett a Buddies.

A Buddies burgerének koncepciója a Finomító és a Black Cab irányában mozog. Vagyis elsődleges fontosságú az összhang, a szinte homogén falatok, amiben a hús, a zöldségek és a szószok mérnökien kiszámított mennyisége semmilyen irányba nem mozdítja ki túlságosan az ízképet. A bársonyos burgerek hazája ez, ahol talán a szószok a legkiemelkedőbbek: házi barbeque, fokhagymás majonéz, füstölt chilis majonéz, Buddies szósz, Relish, Habanero jam, hagymalekvár, sweet chili szósz.

p1310282.JPG

Ezekre a spéci alapokra épül fel a burgerek ízesítése, így dől el, hogy mozzarella, cheddar vagy füstölt sajt kerül a húsra, vagy hogy milyen egyéb hozzávalókat pakolnak a zsemlébe.

A húspogácsa jóféle, a laposabb-átsültebb fajta (a képen a médiumra sütött verzió), mégis szaftos, ízletes. A legnagyobb gyengeség a zsemle, nincs igazán tartása, az alsó fele pedig a második harapás után szétázik, elszakad, eláztatja a kezedet. Egyébként 100-150 és 200 grammos húspogácsák kérhetőek, egy alap burger a legkisebb hússal 700 forint. Ez csak a zsemle, a krumpli vagy a coleslaw már plusz 500 forint, de így is elég jó áron adják a cuccot.

p1310287.JPG

 

Érdemes külön szószokat kérni a krumplihoz, nekem nagyon bejött a füstös majonéz, de a habanero jam is odavág, ha szereted a csípős paprikát keverni a lekváros állaggal és cukormennyiséggel. Én egy csípős burger és a habanero jam mellé még kikértem egy jó erős gyömbérsört, így nem menekülhettem sehová: bármit toltam a számba, égetett, mart, sikított, én meg könnyeztem. Szerettem.

Külön extra a Buddiesban a szendvicsfelhozatal: minden szék előtt található egy étlap, aminek van egy perforált része, ahol a szendvicsedet állíthatod össze. 400 forint az alap, ebben benne van a bagett, a zöldségek és egyféle szósz - ezek kiválaszthatóak a listáról. +300 forintért húsokat, +200-ért sajtokat ikszelhetünk be a listáról, szószokat és extrákat is választhatunk még a képletbe, aztán a papírt letépve leadhatjuk a rendelést.

p1310278.JPG

A Buddies tehát egy újabb remek találat a budapesti burgertengerben. Eddig nehezen volt megtalálható, most egy fokkal jobb helyen vannak, bár nekem a Magyar utcának ez a szakasza valahogy mindig eltűnik a szemem elől (a Kálvin térről a Mercure hotel alatt elindulva a Kecskeméti utcán jobbra látható). Itt van egyébként az egyik leghírhetdtebb budapesti kerékbilincselő hely: aki a Kecskeméti utca felől hajt be, gyorsan rájön, hogy meg kell fordulnia, hiszen a Magyar utca szembe egyirányú. Sokan, mivel tiltást nem látnak, ekkor leparkolnak oldalra, ekkor percek múlva megjelennek a bilincselők. Ugyanis kint van egy tábla, hogy nem lehet megállni, csakhogy a Magyar utcának azon a szakaszán, amit esélye sem volt észrevennie az autósnak: az egyirányú szakaszon.

Vigyázzatok tehát, ha autóval jöttök erre.

Buddies Burger
Cím: 1053 Budapest, Magyar u 52.
Nyitva: H-V 08:00 - 20:00

 

süti beállítások módosítása