English

Egy nap a városban

Elzöldül a FŐTÁV is

simon mondja 2015 december 08.
Címkék: reklám

Hirdetőnk a FŐTÁV, akik játékra hívnak minket az adventi időszakban.

Kérdés: szerintetek miért van az, hogy a legtöbbször a tél közepén és nem nyáron van szmogriadó Budapesten? Többen autóznak? Kevesebbet fúj a szél? Frászt: az egyik első számú szmogforrás a fővárosban az a rengeteg házközponti fűtés, ami telepöfögi mindenféle nem odavaló gázzal Budapestet. Ez a szmog aztán megreked az utcákban, mi meg jól beszívjuk.

A távfűtés óriási előnye, hogy a várostól távolt vannak a fűtőművek, iszonyú magas kéményekkel, szóval a fűtés során keletkező gázok messze Budapest határán túl terítődnek, szóval semmilyen szmogot nem okoznak a városban.

De más szempontból is a távfűtés az egyik legkörnyezetbarátabb fűtési mód, ugyanis képes hasznosítani a hulladékhőt, és hatékonyabban tudja felhasználni a megújuló energiaforrásokat, ami végső soron a költségeket is csökkenti. 

csovek_pr_3.JPG

A fenti felismerés egyébként elég komoly változásokat indított el Európában, a szomszédos Bécsben például igen magas a megújuló energia felhasználása a távfűtésben, ráadásul olyan körvezetéket építettek, amely nem csak az ellátás biztonságát növeli, hanem még gazdaságosabbá tette a távhőt – nem csoda, hogy folyamatosan nő a felhasználók száma. Koppenhágában meg 98 százalék a távhő részaránya, nem is engedélyeznek lakásépítést házközponti fűtéssel, pont a szmogveszély miatt.

A FŐTÁV is arra törekszik, hogy egyre zöldebb legyen. A vállalat amellett, hogy számos környezetvédelmi célú fejlesztést hajtott végre az elmúlt években, a távfűtéssel összefüggő energetikai korszerűsítéseket is ösztönözni kívánja a fővárosban. Ezért indította el például korábban a FŐTÁV Zrt. szakemberei által kidolgozott OKOS HÁZ projektet. Ennek részeként úgy újítottak fel házakat, hogy csökkenjen az energiafogyasztásuk és egyre több megújuló energiát használjanak fel. A projektben arra is odafigyeltek, hogy pozitív irányba változzon az érintett közösségek környezettudatossága. Ezek a fejlesztések hosszútávon szolgálják a közösség érdekét, és a rezsiköltségek csökkentése mellett a környezetünknek is jót tesznek. 

A FŐTÁV-val most játszhattok is. A vállalat az adventi időszakban egy háromfordulós játékra hívja a vállalkozó kedvűeket, hogy teszteljék távfűtési ismereteiket. Hetente egy-egy újabb kérdés jelenik meg a Blikk-ben és a FŐTÁV Facebook oldalán. Aki mindháromra helyesen válaszol, akár egy 200 ezer forintos ajándékot is a fa alá tehet. 

süti beállítások módosítása