English

Egy nap a városban

Buja Disznók: a tökéletes rántott hús olcsón

Magyarósi Csaba 2015 október 21.
Címkék: gasztro

Tovább folytatódik a Belvárosi piacot bemutató sorozatunk: tegnap ugye Szabó Győző spéci magyar-ázsiai éttermét vizsgáltuk be, ma meg egy másik sztár nyitott új helyet a csarnokban: Bíró Lajos.

Az ország egyik leghíresebb séfje azért nagyon fontos figura a hazai gasztronómiában, mert ő mindenféle pátosz nélkül tud beszélni az ételekről, inkább csak kivágja a kaját eléd az asztalra, de amit kapsz, az szenzációs, arról beszélni kell. Persze, szükség van Michelin-csillagos apostolokra is a magyar konyha megújításához, de Bíró Lajos inkább keresztes lovag, aki feltűri a páncélja ujját (ebből a képzavarból már képtelenség kijönni) és belsőségekben gázolva állít elő egyébként majdnem Michelin-csillagos minőséget.

Így volt ez mindig is a magyar konyhával elsőkét csúcsszinten kísérletezni kezdő Bock bisztróban, így volt ez a megfizethető kategóriába belecsapó Séf utcájában és így van ez a szerdán megnyitott új Buja Disznókban is, ami pont olyan izgalmas, mint a neve: ha itt véletlenül megbotlasz, esés közben egy malacorrba zuhan a kezed, de a főszereplő persze a rántott hús, amit a szándék szerint végre rendes minőségben ehetsz meg náluk.

dsc08813_jpg_1280.jpg

dsc08810_jpg_1280.jpg

Volt persze ennek előzménye Magyarországon, ott volt a Vár a Speiz, ami már komolyan vette mindenki kedvencét, a rántott húst, de talán túl komolyan is, ennek a műfajnak ugyanis nem a komolyság a lényege, hanem az őszinteség. Kábé úgy kell csinálni, mint ahogy egy ügyes nagymama tenné. A legtöbb rántott húsos hely ezzel szemben pocsék kaját ad drágán Magyarországon, papírvékony, de legalábbis száraz sertésből, túlégetett panírból, az egész kajában az egyetlen szaftos részt általában a csöpögő zsír jelenti. 

Bíró viszont úgy döntött, hogy se nem cifrázza, se nem rontja el, inkább csak jól készíti el a fogást, pont úgy, ahogy elvárod, csak mindenből a legjobbat használja hozzá.

És az eredmény elég meggyőző:

dsc08819_jpg_1280.jpg

Ez a hatalmas húsmennyiség egy adag, alig több mint kétezerért. Bíró készíti az ételt, legalábbis a premiernapon, húsz perce még ő készítette, a pörgés már szerdán is óriási volt, akkora, hogy mire én sorra kerültem, már elfogyott a krumplisaláta, csak egyetlen kis kanállal tudtam kikönyörögni belőlük (viszont adtak tripla adag savanyút).

dsc08808_jpg_1280.jpg

És ez a kaja pont az, aminek a rántott húsnak lennie kell, aki azt hiszi, hogy itt most valami új szintre kerül, az nem érti a műfaj lényegét, de aki egy hatalmas szelet húst keres, amit képtelenség elsőre betolni, és ami elég vastag, elég szaftos, ami pont annyi ideig sül, hogy a panír ropogós legyen, de kiveszik, mielőtt még túlságosan csöpögős lenne az olajtól, az imádja majd a Buja Disznókat.

dsc08820_jpg_1280.jpg

Ez a rántott hús. Ennyiért meg az adagot, a minőséget és a budapesti átlagot figyelembe véve egészen spéci az ajánlat. Biztos találsz ennél valamivel olcsóbban ilyesmit, de az tényleg szóra sem érdemes. Csapj le rá, amíg nem lesz másfélszer ennyi az ára. Igazság szerint most is kétszázzal drágább, ennyibe kerül ugyanis az elcsomagoltatás.

El fogjátok majd csomagoltatni.

Buja Disznók
Budapest, Hold utca 13.
Tel: +36 70 377 3322 

süti beállítások módosítása