English

Egy nap a városban

Koncertet tartanak Budapest legrégebbi japánkertjében

szucsadam 2015 szeptember 17.

Zuglóban, ha a Mogyoródi úton járunk, eszünkbe sem jutna, hogy itt van a város és az ország feltehetően legrégebbi japánkertje:

p1290801.JPG

Ha belépünk a kapun, akkor sem:

p1290803.JPG

Pedig a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola sokszor megnyirbált, de máig hatalmas kertjében tényleg ott találjuk ezt:

p1290809.JPG

p1290811.JPG

p1290815.JPG

p1290818.JPG

p1290822.JPG

p1290825.JPG

Lehet, hogy beleképzelem csak, de a kapun belépve mintha kitisztulnának a gondolataim, és sokkal ellazultabban sétálok odabent, mint a kert többi részében. Mellettem az igazgatónő sétál, és mesél a kert múltjáról: gazdaasszony-képzés folyt 50 holdon ezen a területen, mielőtt Varga Márton 1926-ban megalapította az iskolát. Még ebben az évben megtervezte a kertet az első igazgató, japán módra. Vagyis először több szögből megfestette a látványt, a környék adottságaihoz igazodó síkvidéki tavaskertet, majd ezeket a festményeket, valamint egy rajzot vitt be a diákoknak, hogy indulhat a munka. Két év alatt végeztek.

vargam.jpg

Én pedig egy különleges esemény miatt látogattam meg a kertet: egy ismerősöm mondta, hogy vasárnap, 20-án, este hattól koncertet ad a kertben Micheller Myrtill és Pintér Tibor. A "koncert a japánkertben" pedig eléggé csalogatóan hangzott ahhoz, hogy megnézzem magamnak a helyet, úgyis már régóta terveztem, hogy eljövök ide.

A koncertet egyébként a kényszer szülte: a japánkert lassan kilencven éves tavának betonfenekén már átszivárog a víz, így fel kell újítani azt. Csakhogy az iskola nem kap pénzt erre - a fenntartáshoz szükséges összegek is alig érkeznek meg -, így azt kellett tennie a tanári karnak, amit mindig is tettek a rendszerváltás óta:

kitalálták, hogyan gondozzák a kertjüket adományokból.

Tényleg, az iskola épületén kívül minden, a kert, a növények, a melléképületek, a kaktuszház, az üvegházak, mind-mind a diákok és a tanárok munkájából, adományokból, közös erőfeszítéssel készült. Az iskola szellemiségéhez tartozik egy anekdota, amit az ide járók közül mindenki ismer: az alapító, Varga Mártonnak panaszkodtak az iskola első éveiben a tanárok, hogy nincs megfelelő tankönyvállomány, amiből taníthatnak. Varga Márton pedig hazament, összecsomagolt 20-30 könyvet a saját könyvtárából, és bevitte a kollégáknak. "Tessék, ezzel megalapítom a könyvtárat. Ha mindenki behoz ennyit, készen is leszünk". Azóta az iskola egy olyan közösség, aminek minden tagja, tanár és diák együtt építi a helyet, amiről tanúskodnak a kertben a betonba nyomott kéznyomatok, osztálynevek, évszámok.

A főkertész, mielőtt nyugdíjba megy - amire a mostani főkertész, Ács Antal is készül -, végigjárja a kertet az utódjával, hogy minden egyes növény előtt megállnak, hogy az új főkertész lejegyzetelje, honnan származik. Ki adta, mikor, és mi történt vele addig.

Ez egy szomorú japán akác, amit az 50-es évek lakótelep-építése miatt át kellett telepíteni ide (az iskolának korábban 27,6, ma már csak 2,7 hektár kertje van). Nagy becsben tartották a ritka növényt, hogy életben maradjon, de sikerült:

p1290832.JPG

Egy másik a növényt 1932-ben Takamacu herceg és felesége adományozta, amikor meglátogatták a kertészeti fiúiskolát. Ez is népszerű sztori itt: a külügyminisztérium nem tudta, hová lehetne vinni, mit lehetne megmutatni a királyi család tagjának Magyarországon, ami valamilyen kapcsolatban van Japánnal. Eszükbe jutott a japánkert. Az iskolának kiadták, hogy legyen aprósütemény, tea, és gésák szolgálják fel ezeket a hercegnek, az iskolában azonban nemhogy gésa, de egy darab lány sem volt, akit beöltöztethettek volna. Így kénytelenek voltak mást kitalálni: lányos arcú fiúkat öltöztettek be, és tömtek ki a nagy napra. A herceg nem jött rá a trükkre, távozása előtt azonban felfedték neki az igazságot. Megtetszett neki az iskola igyekezete, ezért elkérte a kertben található japán növények neveit, és ami nem volt fellelhető, azokból hajóval küldetett Hamburgba, ahonnan vonattal hozták meg a fővárosba. 

És így tovább: mind a több száz növénynél egy-egy hosszabb vagy rövidebb anekdota.

A tanári karból 14-en végeztek ebben az iskolában. Jellemző egyébként a visszatérés: a tó felújítási munkáira - ami miatt a hétvégi koncertet is tartják - a régi diákok már 400 ezer forintot dobtak össze, egy hat hetet az iskolában töltő brazil vendégdiák, Joao pedig egymaga 300 ezer forintot adott a célra nemrég. Ezt próbálják most hétvégén kipótolni.

Ha érdekel titeket is a kert, szeretitek a jó jazzt, és szeretnétek megismerni jobban ezt a remek kis közösséget, akkor javaslom hétvégi programnak az iskola meglátogatását. A Kulturális Örökség Napjai keretében szombaton és vasárnap ingyen látogatható a kert, vasárnap öttől pedig a koncert előtt karszalagot kell vásárolni. 1000 forinttól indulnak a jegyek (persze jótékonysági koncert, tehát annyit adsz, amennyit szeretnél), a kiemelt támogatói jegyek 3000 forinttól lesznek kaphatóak.

Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola
Cím: 1148 Budapest, Mogyoródi út 56-60.
Nyitva: a japánkert hétköznapokon látogatható vezetett túrán, a titkárságra való bejelentkezés és egy 500 forintos belépő megfizetése ellenében. A Kulturális Örökség Napjai keretében 2015. szeptember 19-én 09:00 - 18:00, 20-án 09:00 - 17:00 óráig ingyenesen, utána a koncert ideje alatt támogatói karszalaggal látogatható

süti beállítások módosítása