English

Egy nap a városban

Egy falat, amitől az összes balatoni nyár eszedbe jut - Lángosmágus

szucsadam 2015 szeptember 16.
Címkék: gasztro lángos római

Tombol az indián nyár, csúnyább nevén a vénasszonyok nyara. Szép búcsú ez: ilyenkor még utoljára van néhány napod, hogy eljátszd: nincs is ősz. Olyan dolgokat csinálhatsz, amiket augusztusban csináltál, úgy tehetsz, mintha nem lenne holnap.

Kifekhetsz az Erzsébet térre. Olvashatsz könyvet a Károlyi kertben. Meglátogathatsz egy szabadtéri fürdőt. Vagy, vaaagy, vaaaaagy:

ehetsz egy olyan lángost, amilyennek minden lángost képzelsz, amit gyerekkorodban ettél. Egy tökéleteset.

Van egy hely Budapesten, ahol mindezt igen különleges helyszínen teheted meg, ráadásul vízparton.

Úgy találod meg, hogy a Római part felé veszed az irányt, és a Mátyás király úton kattanásig mész:

p1290428.JPG

Gyalog vagy bicajjal elhaladsz a sorompó mellett, majd jobbra fordulsz. Nem ijedsz meg a barátságtalan környezettől.

p1290404.JPG

Hiszen egy barátságos lángosos vár itt rád, Szikra Sándorné személyében:

p1290423.JPG

És tényleg, ha a lángosnak van hibátlan formája, azt itt kapni. A tejtől pirosas tészta kérge pont annyira ropog, amennyire kell, hogy aztán alatta a krumplival dúsított tészta puhasága, krémessége, nyúlóssága fogadjon. Az alap tehát tökéletes, a feltétekkel kapcsolatban már nem vagyok annyira lelkes: a sajt ugyan nem a legrosszabb, mégis a szokásos íztelen unalom (a lángosokon mindenhol az, ezt már megszoktuk), a sonkás példányra pedig olcsó gépsonkát szeletelnek - jó sokat. Szóval az én tippem a tejfölös, vagy a sima fokhagymás, egy nagy pohár házi készítésű málna- vagy bodzaszörppel. Ez így együtt viszont világbajnok.

p1290411.JPG

p1290416.JPG

Mindezt a kikészített padon:

p1290408.JPG

Van még igazi, békebeli palacsinta is, kakaós...

p1290420.JPG

...meg lekváros...

p1290421.JPG

...meg a többiek. A sima lángos 380, a feltétekkel 640-ig megy fel, a palacsinták darabja 180 forint. És közben mellettünk folyik a Duna, tekernek az ősz elől a biciklisek, ugatnak a kutyák, meg ami kell.

Egyébként a tulajdonos nagyon aranyos, de azért már belefáradt a harminc-negyven éven át tartó lángossütésbe. Tényleg, azóta űzi az ipart, és már szívesen kiszállna (ottjártunkkor lánya segített neki, talán ő viszi majd tovább az üzletet). Már csak hétvégeken nyitnak ki, akkor is inkább a melegebb hónapokban. Idén ígéretük szerint október végéig kint maradnak, de szokás szerint csak szombaton és vasárnap.

Ez a vénasszonyok nyarának hivatalos étele, sajnos csak a hétvégére.

Lángosmágus
Cím: 1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 43-44.
Nyitva: szombaton és vasárnap 10:00 - 18:00, október végéig

disclaimer: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül mentünk, és a fogyasztást saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk

süti beállítások módosítása