English

Egy nap a városban

Bamba Marha: Megjelent Budapesten az ANYATEJ ízű hamburger

Magyarósi Csaba 2015 augusztus 26.
Címkék: gasztro hamburger

Viszonylag nehéz már szenzációs hírként közölni, hogy új hamburgerező nyílt a városban, mert amióta ez a kaja virágkorát, sőt, röneszanszát éli Budapesten, szinte minden napra juthatna egy ilyen cikk.

Ez persze nem baj, mert az új éttermek többsége legalább olyan minőséget kínál, mint az öt évvel ezelőtti csúcsmezőny alsó harmada.

Persze most már, hogy megmutatták nekünk néhányan, hogyan kell jó burgert csinálni, nem olyan nagy kunszt újra belecsapni a lecsóba. Ahhoz valami nagyot kell dobni. És a Marha Bamba Burger pont ilyesmivel próbálkozik, de erről majd később.

Szóval az étterem szuper helyen, az Oktogon mellett van, szinte karnyújtásnyira a Burger Kingtől próbál beinteni a nemzetközi gyorsétteremláncságnak. A beltér közepesen hívogató, túl sok a meleg szín, amibe nagyon beleolvad minden burger, szóval instás kajafotózásra például kevésbé alkalmas a környezet.

Az viszont remek jel, hogy előtted sülnek a burgerek, a zsemlék házi recept alapján készülnek, a húsok 14 dekás marhanyak-faggyú-kombók és mindegyikben spéci szószok vannak, amikért amúgy is rajongunk. Természetesen a névadó burgert próbáltuk ki, és az a helyzet, hogy a Bamba Marha Burger tényleg egy jelentőségteljes darab, aminek helye van a budapesti mezőnyben. 

dsc07624.jpg

A specialitása: ráment az umamira.

Mit ráment, felolvassa az umamiszótárt!

Az umami az ötödik íz, nem édes, nem sós, nem savanyú és nem keserű, inkább olyan, mint az anyatej. Az anyatej maga az umami, éppen ezért mindenkinek ismerős az íz, mindenkiben mély, jó emlékeket ébreszt, legalábbis erről próbált meggyőzni Nobu mester jó három évvel ezelőtt, amikor a DTK Show felvételén elmentünk hozzá enni egy jót D. Tóth Krisztával:

 

És a Bamba Marha nem bízta a véletlenre a dolgot, mert miközben az umami ízt például a marhából, paradicsomból, gombából, parmezánból lehet előcsalni, addig a névadó burgerben marha, paradicsom, gomba és parmezán van. És esküszöm, hogy lehet valamit érezni, kábé pont olyan hangsúlyosan, mint annak idején a Nobunál, szóval az íz 97 százalék placebo és 3 százalék valóság, de határozottan van ott valami.

Mintha.

És a burger ettől is, meg egyébként is teljesen jó, a zsemle nagyon tetszett, se nem szikkadt, se nem túl puha, a húst jól sütötték, a koncepció izgalmas, gondot inkább csak az jelentett, hogy ahova nem jutott parmezán, ott nagyon sótlan volt, ahova meg jutott, ott rettenetesen sós.

dsc07627.jpg

Ezzel együtt is ott van a Bamba Marha a város legjobb burgerei közt, baj talán csak az árával van: ez a darab 1800 vagy 1900 forintba került, nem emlékszem pontosan, de nem is azon az 5 százalékon múlik: ez sok. Egy utcával később, a Zingben ennyiért már a Guitar Herót is megkapod és az tényleg hatalmas, két hús van benne, és akármennyire nincs benne umami, a budapesti hamburgerkultúrát beindító Susánszky Ádám mégis olyan bitang jó kaját készített, hogy az még mindig igazodási pont. A Bamba Marha ezzel együtt egy tök jó, izgalmas alternatíva, csak olcsónak nem nevezném.

És akkor arról, hogy mitől spéci ez a hely: a Burgerblog szerzője, Jancsa János rakta össze a recepteket, ha minden igaz, a tulajdonosi szerkezetbe is betagozódott valahogy, ugyanakkor kedvezményt nem fogadtunk el, pontosabban Ludas Matyi kétszeresen fizette azt borravalóban vissza.

Bamba Marha Burger
Budapest, Andrássy út 46
06309644664
H-V: 12-22:00

A poszt elérhető angol nyelven is a Helpers jóvoltából az Egy nap a városban angol nyelvű kiadásában.

English version.

süti beállítások módosítása