English

Egy nap a városban

Egy éves az egyik legbénább és az egyik legjobb emlékhely Budapesten

Magyarósi Csaba 2015 július 20.
Címkék: kultúra városkép

Van ez a Szabadság téri izé, amit ma egy éve, teljes titokban húztak fel a német megszállás áldozatainak emlékére, és ami ugye esztétikájában és mondanivalójában is komoly kihívásokkal küzd.

dsc06919_1280.jpg 

Elég giccses, olyan, mint amikor az építési vállalkozó kitalálja, hogy a lakópark bejárata legyen valami ókoris, ráadásul a németeket gonosz sasként, a magyarokat meg Gábriel arkangyalként ábrázolni elég pontatlan ahhoz képest, hogy a hazai hivatalok, lakosok ritka nagy lelkesedéssel szolgáltatták ki zsidó szomszédaikat, ismerőseiket a náci haláltáboroknak. Volt, hogy a németek könyörögtek, hogy ne küldjenek Budapestről annyi vonatot Auschwitzba, mert egyszerűen nem bírják az iramot.

Na de a lényeg: a rettenetes, több mint kétszázmillió forintból felhúzott emlékmű körül egészen pontosan nulla forintból Budapest egyik legizgalmasabb, legértékesebb és legbeszédesebb kiállítása nőtt ki a semmiből. 

dsc06924_1280.jpg

dsc06923_1280.jpg

dsc06921_1280.jpg

dsc06916_1280.jpg

Ezt a halottak, elhurcoltak rokonai, barátai építették, a német megszállás valódi áldozatai, akikkel nem sokat egyeztettek, amikor a hivatalos emlékmű készült. Nem baj, ha az angyalos-sasos izé nincs, ez a másik sincs, pedig a zsidó halottak emlékére összehordott kavicsokból, cipőcskékből, bőröndökből, levelekből, könyvekből épült emlékhely olyan erőteljes, hogy hasonlót még a legjobb múzeumi csapat sem tudott volna összerakni. Ez ugyanis szó szerint kövenként jött össze és ebben benne van mindenkinek a saját kis története, tragédiája, emléke, ezekből a mozaikokból rajzolódik ki valami őszinte és személyes kép, ami nélkülözi az állami beruházásokra sokszor jellemző giccset és felesleges pátoszt. Sokan meghaltak: családtagok, felnőttek, gyerekek és a hátramaradt rokonok, barátok, leszármazottak úgy emlékeznek rájuk, ahogy az nekik tetszik, nem úgy, ahogy kijelölték nekik. Ha arra jártok, álljatok meg egy percre nézelődni.

süti beállítások módosítása